Henk Eertman is opnieuw Koninklijk onderscheiden en dit keer tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De 77-jarige Siepel heeft zich vele decennia op meerdere terreinen op harmonieuze wijze ingezet. Dat bleek op alle fronten, want uit veel geledingen van de Ootmarsumse gemeenschap waren mensen naar hotel van der Maas gekomen.
Deze hadden zich allemaal verzameld op het Kerkplein om daar te wachten op harmonie Caecilia. Onder de feestelijke klanken trok het hele gezelschap naar de Grotestraat. Daar aangekomen is het nagenoeg heel stil als de genodigden de achterzaal van het hotel binnengaan. Na tromgeroffel en de eerste klanken opende Alphons Weierink de schuifdeuren en zag iedereen de verbaasde blikken bij Henk Eertman. Hij zat met een aantal andere leden van de stichting tot Bevordering en Instandhouding van de Paasgebruiken om tafel met burgemeester John Joosten om de komende festiviteiten rondom de Paasgebruiken veilig en in goede banen te leiden.
Dan wordt Henk Eertman ineens overrompeld door vele Siepels, die op de hoogte waren van deze bijzondere gebeurtenis. “Iedereen wist het, behalve ik,” geniet Henk Eertman nog na als iedereen hem de hand heeft geschud. “Het was echt een grote verrassing voor mij en dat is een groot compliment aan de direct betrokkenen om dit voor mij geheim te houden. Dat neemt niet weg dat ik het geweldig vindt wat mij is overkomen. Niet alleen deze onderscheiding, maar ook alle mooie woorden en warmte, die ik mocht ontvangen tijdens de felicitaties. Dat doet mij en mijn vrouw Trees heel erg goed.”
Spil binnen de Paasgebruiken en boegbeeld voor de katholieke kerk
Henk Eertman zag op 17 november 1946 het levenslicht en groeide op in zijn Ootmarsum. Voor zijn werk belandde Henk als financieel administrateur bij de ABTB in Amersfoort. In 1977 kwam hij met zijn Trees terug op de zo vertrouwde plek in Ootmarsum. Beroepsmatig was Henk Eertman één van de grondleggers van de Gibo in Ootmarsum, later Flynth Adviseurs en Accountants. En ook hierin was hij loyaal. Hij bleef zijn werkgever tot het laatst toe trouw. En ook al had hij het in zijn baan erg druk, het belette hem niet zich als een bezige bij in te zetten in sociaal-maatschappelijke functies. In het bijzonder kennen we Henk Eertman als spil binnen de Paasgebruiken en als een boegbeeld voor de katholieke kerk.
Zijn liefste hobby is vermoedelijk het in stand houden van de Ootmarsumse paastradities en wat daar allemaal bij komt kijken. Ook al is hij zelf geen Poaskeerl geweest, hij vervult wel een spilfunctie binnen deze prachtige traditie. Dat begon al toen hij als kleine jongen met zijn vader – Toon van Dieks – mee mocht op de wagen om paashout te halen. Van zijn vader leerde hij met paarden om te gaan en te mennen. Dat kwam hem later van pas toen hij meer dan een assistent was van vrachtboer Gait ‘Batsboer’ Oude Vrielink bij het paashout halen. Liefst 18 jaar was hij medeverantwoordelijk voor de paarden en de wagen van Batsboer. Toen Gait Batsboer er in 2003 mee ophield en Jan Brunninkhuis zijn taak overnam, trad hij ook terug. Hoewel; ook daarna kon en kan hij het niet laten en fungeert hij nog steeds als een soort van assistent-vrachtboer, want bij iedere intocht loopt Henk Eertman als een wakend oog mee met de drie Paaswagens. Henk Eertman is vanaf de oprichting in 2014 voorzitter van de Stichting tot Bevordering en Instandhouding van de Paasgebruiken in Ootmarsum. Hij was één van de mede-initiatiefnemers en hij zorgde er ook voor dat de paastraditie werd opgenomen op de lijst van Immaterieel Erfgoed in Nederland. Waar de Poaskeerls de aloude traditie op hun geheel eigen manier in stand houden, zorgt Henk met zijn medebestuursleden ervoor dat de faciliteiten er omheen goed geregeld zijn. En dat is geen sinecure. Maar hij legt er heel zijn ziel en zaligheid in, zoals hij dat eigenlijk met alles doet. En dat ongetwijfeld ook zal blijven doen.
Henk Eertman kan ook worden beschouwd als het boegbeeld van de katholieke kerk in Ootmarsum. Zijn kerkelijke loopbaan begon zo’n 47 jaar geleden. Terug in Ootmarsum raakte hij intens betrokken bij het reilen en zeilen van de Simon en Judasparochie. Zo is Henk inmiddels bijna 12 jaar voorzitter van de locatieraad en 17 jaar secretaris. De laatste jaren verenigt hij deze functies zelfs. Hij was betrokken bij de kerkgidsen, bij de liturgische commissie; hij was aanjager van de renovatie en onderhoud van het Epmann-orgel in de kerk; hij was coördinator van de succesvolle actie Meest Gastvrije Kerk van Oost-Nederland en betrokken bij de vervanging van de banken in de kerk door de multifunctionele stoelen. Tussendoor verleende hij allerlei hand- en spandiensten zoals bij de Oogstdankdag, de zanguitvoeringen en bij het verwerken van de contante geldstromen. Bij de vorming van de nieuwe parochie Lumen Christi was hij voor de pastores en vrijwilligers een grote steun en toeverlaat. Het was dan ook eigenlijk niet meer dan logisch dat hij in november 2022 werd verrast met de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice. Een onderscheiding waar hij nog altijd – terecht – zeer trots op is.
Een duizendpoot
Ook op andere terreinen ontpopte Henk Eertman zich als een maatschappelijk betrokken en altijd goed geïnformeerde bestuurder. Onder andere voor de politiek in Ootmarsum en later in Dinkelland. Vanaf 1984 was hij actief voor de plaatselijke werkgroep van het CDA en vanaf 1986 was hij raadslid. Hij schopte het tot fractievoorzitter en ging in 2001 als zodanig ook ‘mee’ naar de nieuwe raadsfractie van het CDA in de toen nieuw gevormde gemeente Dinkelland. In 2006 verliet hij de gemeenteraad. Voor zijn vele verdiensten als raadslid werd hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Wie al zijn functies de revue laat passeren, voelt dat deze Ootmarsumse duizendpoot allerlei vrijwillige taken op onbaatzuchtige wijze op zich neemt.
Vroege vogels in Ootmarsum zijn Henk vast wel eens tegengekomen. Hij staat elke morgen om kwart voor zeven op en aansluitend maakt hij een wandeling door de omgeving van ongeveer een uur. Met áltijd een stok in de hand. Niet om een hond mee te slaan: letterlijk noch figuurlijk. Want daar is hij de man niet naar. Hij staat juist om het tegendeel bekend; om zijn integriteit, loyaliteit en grote mate van betrokkenheid bij de Ootmarsumse samenleving. Henk heeft zitting genomen in het bestuur van de Mulder van Eerdestichting, die het Drostenhuis in beheer heeft. Ook een dergelijke functie past bij Henk, want wat is hij een liefhebber van de historie van de Siepelstad. Als bestuurder van het Drostenhuis kwam hij ook als bestuurslid in functie bij het Openluchtmuseum. Ook daar voelt hij zich als een vis in het water, want hij kent niet alleen de boeren van de vorige eeuw, maar ook de heren, die voor Ootmarsum van groot belang zijn geweest. Hij is actief rond de organisatie van de Nostalgische Oogstdag. In het verleden is hij lid van de Raad van Toezicht van de Rabobank geweest, bij de Stichting Steun tot Sportaccommodaties Ootmarsum, het bestuur van de VVV, bestuur peuterspeelzaalwerk en in het bestuur van de Stichting Litouwen. Stuk voor stuk functies, die maatschappelijk van groot belang zijn of zijn geweest.
Een stille kracht
Niet alles wat Henk Eertman doet, gebeurt in het openbaar. Ook achter de schermen maakt hij zich verdienstelijk. Zijn rol als mediator voor mensen met persoonlijke en financiële problemen is er één voorbeeld van. Hij laat zich daar niet op voorstaan, en ook dat past helemaal bij hem.
Hoe mooi is het dan dat alle betrokkenen het ‘stil’ hebben kunnen houden. De Poaskearls, die op het einde van de festiviteiten ‘Hun kearl’ nog in het zonnetje zetten. Het zegt genoeg over deze Siepel. Geen Poaskearl, maar wel een Ridder. Eens een Poaskearl altijd een Poaskearl. Eens een Ridder altijd een Ridder. Henk Eertman, namens velen van harte gefeliciteerd.