Het Parochiebestuur en de Locatieraad van de HH Simon en Judas-kerk en ook de voorzitter van de Pastoraatsgroep hebben afgelopen week, zoals aangekondigd, een poging gedaan om het Parochieel Gemengd Koor en haar dirigent Erna van Duinen te behouden ter ondersteuning van de vieringen in de kerk. Het Parochieel Gemengd Koor en dirigente besloten een paar weken geleden om te stoppen, omdat zij vinden dat het Parochiebestuur en de Locatieraad te weinig heeft gedaan om een werkbare situatie te creëren met organist Egbert Schoenmaker. Het leidde na ruim 30 jaar als organist te hebben gefunctioneerd tot het vertrek van Schoenmaker.
De pogingen van het Parochiebestuur, de Locatieraad en de voorzitter van de Pastoraatsgroep om het koor op andere gedachten te brengen en alsnog terug te komen op het unaniem genomen besluit te stoppen, leverden geen resultaat op. Het koor bleef bij haar standpunt. Reactie van de leden was onder andere dat nu organist en dirigent zijn gestopt, het koor niet verder kan. Juist die drie-eenheid maakte het mogelijk om het huidige niveau te bereiken en bezorgde het koor het plezier in het zingen. “De verantwoordelijke bestuurders kwamen tijdens het gesprek niet met nieuwe feiten, die het koor al niet kende, en er werden evenmin concrete handreikingen gedaan, die een vruchtbare samenwerking mogelijk zouden moeten maken. De opmerkingen van hun kant dat de breuk voornamelijk aan Schoenmaker was toe te rekenen, leidde bij ons koor tot weinig begrip. Wij hebben namelijk heel andere ervaringen,” vertelt voorzitter Henry Meijer. “De oproep aan de koorleden zich aan te sluiten bij andere (kerk)koren viel niet in goede aarde. We hebben nogmaals herhaald dat het koor met pijn in het hart tot dit besluit is gekomen, maar een andere keuze was er niet. Ook het feit dat een artikel van het Parochieel Gemengd met onze argumentatie om te stoppen geweigerd is door de Locatieraad om opgenomen te worden in het Preaksteulke viel niet in goede aarde bij ons koor.”
In een reactie geeft voorzitter Henk Eertman van de Locatie raad aan dat zij meerdere pogingen hebben gedaan om het in goede banen te leiden. “Nogmaals, wij betreuren het ten zeerste en dit had voor ons niet gehoeven. Als Locatieraad hebben we inderdaad het artikel van het Parochieel Gemengd Koor niet opgenomen in het Preaksteulke, omdat we vinden dat dit een mededelingenblad moet zijn en niet een plek om je mening te geven. Dat hebben we in het verleden al meerdere keren zo gedaan en dat hebben we het bestuur van het koor ook laten weten. Verder weet ik dat niet alle koorleden achter het besluit staan om definitief te stoppen, omdat ze gewoon graag willen blijven zingen om de vieringen te ondersteunen. Als ze medestanders kunnen vinden en er is bestaansrecht voor een nieuw koor, dan gaan we daar als Locatieraad zeker onze medewerking aan verlenen,” aldus Henk Eertman.
Voor het huidige Parochieel Koor is de situatie onomkeerbaar. “Ons koor blijft bij dit standpunt om te stoppen, “ is voorzitter Henry Meijer duidelijk in zijn commentaar, “Er is geen basis en vertrouwen meer om verder samen te werken. Zoals eerder iemand het samenvatte: ‘De organist is ‘zijn’ orgel kwijt, de koren zijn ‘hun’ organist kwijt, de parochianen zijn ‘hun’ organist en koor kwijt. Na ruim 30 en 20 jaar van toewijding eindigt het dan hier, “ geeft voorzitter Henry Meijer het definitieve besluit van het Parochieel Gemengd Koor aan.
Maanden geleden is er afgesproken om op 16 september een gezellige avond te houden. “Echter nu met een geheel andere invulling. Het wordt onze laatste avond, waarop we definitief afscheid van elkaar nemen als leden en dirigent van het Parochieel Gemengd Koor. Er is geen weg meer terug.”