Gehandicapten Platform 20 jaar actief in Ootmarsum

Het Gehandicapten Platform Ootmarsum (GPO)  is inmiddels al weer 20 jaar actief als belangenbehartiger van mensen met een lichamelijke beperking. Advisering en informatie over Bereikbaarheid, Toegankelijkheid en Bruikbaarheid (BTB) blijft hun belangrijkste taak. Ook houdt het GPO zich bezig met de voorzieningen, die vanuit de wet ‘Maatschappelijke Ondersteuning’ door de gemeente worden geleverd. “Wij zullen als burgers steeds meer zelf moeten doen om onze kwetsbare medeburgers te helpen mee te blijven doen in deze samenleving. Wij als GPO willen daar ons steentje aan bijdragen,” is in het jaarverslag te lezen.
In 2016 heeft het GPO een aantal knelpunten aangekaart en dan gaat het bijvoorbeeld om een slecht wegdek, een kapotte of slechte verlichting of opstaande tegels. “Vanaf 2012 zetten wij ons in voor een officieel bordenbeleid, zodat de weg vrij is voor scootmobiels, rollators, rolstoelen en kinderwagens.  Helaas wordt hier door de gemeente nog niets aan gedaan en dat stoort ons. Er wordt nog steeds van alles lukraak op de stoep gezet en dat varieert van auto’s paspoppen, borden tot en met terrasstoelen. We moeten geduld hebben, horen we vaak. Hopelijk wordt dat geduld beloond,” laten de GPO vertegenwoordigers weten.
Het Platform heeft zich ook ingezet voor de veiligheid op de Meierij. Ook hier zijn de problemen nog niet opgelost en dat geldt ook voor de omgeving waar de vrachtwagens nog steeds door de Molenstraat en/of de Denekamperstraat rijden en dus geen gebruik maken van de sluis aan de Rondweg.  “Ook de stadsbeek blijft problemen geven, die leiden tot valpartijen en geluidsoverlast. Ook het fietspad vanaf de van Bevervordestraat richting de sporthal laat veel te wensen over.”
In 2016 heeft het GPO het Scholenproject verzorgd voor de bovenbouwgroepen van de Meander en ’n Baoken. Een leerzaam project voor de leerlingen, die in de praktijk ervaren hoe het is om te moeten leven met een beperking.
uitgelicht-blindenplattegrond-gpo-14102016
Blindenroute
Nu de MP3 spelers niet meer gebruikt worden moet het GPO, samen met ervaringsdeskundige Bianca Stokkingreef, geld bijeen zien te krijgen voor een app, die slechtziende mensen door het stadje kan leiden.

“Wij zijn 20 jaar geleden op verzoek van de toenmalige gemeente Ootmarsum begonnen als een groep vertegenwoordigers van belangenorganisaties. Hiervan is nu nog een gemotiveerde groep ervaringsdeskundigen en belangenbehartigers overgebleven. Ook bij ons i de vergrijzing ingetreden, maar de motivatie is er niet minder om.  Toch zullen ook wij moeten omkijken naar ‘jongeren’ om ons bij ons werk te helpen. We willen de kwetsbare medeburger niet in de kou laten staan en blijven dus actief en alert,” laat het GPO bestuur weten in hun jaarverslag van 2016.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Gehandicapten Platform heft zich op: geen verjonging en minder motivatie door gebrek aan respons

Gehandicapten Platform heft zich op: geen verjonging en minder motivatie door gebrek aan respons

Het Gehandicapten Platform in Ootmarsum heeft de handdoek in de ring gegooid en wordt per 30 juni on...

Lees verder >
Gehandicaptenplatform op zoek naar nieuw en jonger kader

Gehandicaptenplatform op zoek naar nieuw en jonger kader

Het Gehandicaptenplatform Ootmarsum is al weer 23 jaar actief als belangenbehartiger van mensen met ...

Lees verder >
GPO blij met meer handhaving in binnenstad Ootmarsum

GPO blij met meer handhaving in binnenstad Ootmarsum

In de Nieuwsbrief van het Gehandicapten Platform Ootmarsum is te lezen dat het bestuur van het GPO d...

Lees verder >