Het Gehandicaptenplatform Ootmarsum is al weer 23 jaar actief als belangenbehartiger van mensen met een lichamelijke beperking in Ootmarsum en omgeving. Er zijn in die periode korte overleglijnen opgebouwd met een aantal ambtenaren. “Ook door wethouders en een enkel gemeenteraadslid worden onze actiepunten opgepakt. Jammer genoeg krijgen wij als erkend belangenbehartiger eigenlijk nooit een reactie van de meeste politieke partijen of van het Stadsberaad of het WMO-lab,” vertelt voorzitter Petra-Maaswinkel in haar voorwoord van het jaarverslag 2019 van het GPO.
Tevens geeft ze aan dat het bestuur al jaren op zoek is naar nieuw jong, kader. “Tot nu toe was dat tevergeefs. In 2020 zal moeten blijken of wij ons nuttige werk kunnen voortzetten.”
Knelpunten
Het bestuur van het GPO bestaat uit 6 betrokken burgers en kan verder steeds een beroep doen op 6 ervaringsdeskundigen. In 2019 zijn de leden actief geweest met het signaleren van knelpunten in en om Ootmarsum. Het gaat dan om een slecht wegdek, kapotte of slechte verlichting, opstaande tegels en andere obstakels. Er is aandacht gevraagd voor verlichting bij de oversteekplaatsen op de Dusinksweg. Die is er gekomen. Ook is er advies uitgebracht voor wat betreft de verbouwingsplannen van zwembad de Kuiperberg. Er is gevraagd om een tillift, een luie trap en een liftbankje, zodat mensen met een beperking makkelijk in het water kunnen komen. Ook is er een aangepaste kleed – en doucheruimte nodig. Voor blinden en slechtzienden moeten er geleide lijnen komen.
“Al jaren waarschuwen wij voor de gladheid van de roosters over de Stadsbeek. Er heeft weliswaar een renovatie en schoonmaak plaatsgevonden, maar veel is er niet verbeterd. Het zegt genoeg dat na het opstarten van de waterstroom deze een dag daarna al weer is stopgezet. Gelukkig stroomt er nog steeds geen water,” is de veelzeggende opmerking van het GPO in het jaarverslag. Zorgen heeft het GPO ook over de verplaatsing van de bibliotheek. Een eventuele verplaatsing naar ‘n Emter kost veel geld, terwijl in de Meander de nodige lokalen leegstaan en dat in de ogen van het GPO een prima alternatief is. Verder heeft Ootmarsum volgens het platform dringend behoefte aan een bewaakte fietsenstalling. Tevens wordt de gemeente opgeroepen om te beginnen met de bouw van betaalbare woningen voor senioren en starters.
Wensen en actiepunten
In 2020 blijft het GPO actief voor wat betreft Bereikbaarheid, Toegankelijkheid en Bruikbaarheid. Er zal niet geschroomd worden om de gemeente te benaderen over knelpunten. Een belangrijke wens is nog steeds het aanleggen van een invalidentoilet in de binnenstad. Tevens blijft het GPO meedenken over het uitvoeren van de Participatiewet. Het scholenproject voor de groepen 8 van de Meander wordt dit jaar voor de zeventiende keer gehouden.
In memoriam
Op 9 februari 2019 overleed Lucas Lohuis op 85-jarige leeftijd. Sinds 1997 was hij lid van het GPO. Hij kende iedereen en iedereen kende hem, waardoor er korte lijnen waren. Rustig aanwezig, maar van zoveel waarde en tot op de dag van vandaag wordt zijn inbreng en persoonlijkheid gemist.