Geheugentraining voor senioren

De Stichting Welzijn Tubbergen Dinkelland organiseert, in samenwerking met docent dhr. L. Harmelink, in de maanden maart en april een basiscursus geheugentraining voor senioren. De positieve effecten/voordelen van een geheugentraining zijn o.a. het brein fit houden en de kans op dementie met 30% verminderen, aldus Alzheimer Nederland.

De cursus bestaat uit 6 woensdagochtenden van 2,5 uur.
Locatie:           Kulturhus de Cocer, Thijplein 1, 7596 KM in Rossum.
Tijd:                 9.30 uur tot 12.00 uur
Data:               16, 23, en 30 maart en 6, 13 en 20 april
Kosten:           € 75, —  dit is inclusief cursusmateriaal en een kop koffie/thee per keer.
Kosten te voldoen middels éénmalige machtiging SWTD.
De geheugentrainingscursus ziet er als volgt uit:
Dag 1: Kennismaking en de werking van het geheugen
In de eerste bijeenkomst staat centraal het kennismaken met elkaar. Tegelijk leer je namen/ gezichten onthouden. Ook wordt het korte en lange termijn geheugen behandeld en welke weg er stapsgewijs wordt afgelegd om iets te onthouden. Of informatie wel of niet wordt opgeslagen, hangt af van verschillende factoren. Door je bewust te zijn van deze factoren, bijvoorbeeld een actieve luisterhouding, concentratie of gerichte waarneming, sla je gerichter informatie op en kun je deze beter terughalen uit je geheugen.

Dag 2: Vergeetachtigheid
Soms zijn persoonlijke factoren zoals motivatie en belangstelling de reden waarom de één beter onthoudt dan de ander. Ook psychische en lichamelijke oorzaken spelen een rol bij vergeetachtigheid en natuurlijk je leeftijd. Hoe komt het dat je soms geheugenmissers hebt en hoe erg is dat. Wat is het belang van het gebruik een geheugendagboek. U ontvangt tips om vergeetachtigheid tegen te gaan.

Dag 3: Geheugen – strategieën
Centraal in deze bijenkomst staan verschillende methoden om iets beter op te nemen of om op te diepen uit het geheugen. Als we informatie willen onthouden zullen we er bewust aandacht en tijd aan moeten besteden; we moeten er iets mee doen. Opschrijven in een agenda, of op een notitieboekje kan helpen, maar veel zaken moet je toch in je hoofd onthouden. Daarvoor zijn methoden als ordenen en visualiseren. U kunt leren beelden te gebruiken om gelezen of gehoorde informatie beter te onthouden. Ook kunt u oefenen met geheugentechnieken zoals het kettingsysteem of het getalssysteem.

Dag 4: Plannen, afspraken en spullen
Hebt u wel eens iets zo goed opgeborgen dat u het zelf niet meer kon terugvinden? Het niet kunnen terugvinden is irritant en het zoeken kost veel tijd. Plakbriefjes, bord aan de wand, knopen in je zakdoek. Ze kunnen allemaal helpen bij onthouden van afspraken. Maar wat te doen als je niet meer weet wat je in de keuken kwam doen of als je onderweg niet zeker van bent dat je het gas hebt uitgedraaid. We behandelen welke strategieën toepasbaar zijn bij het voorkomen van geheugenklachten.

Dag 5: Lezen en leren
Het onthouden van een krantenartikel, het lezen van een boek. Wat moet je onthouden en wat niet en hoe doe je dat. Hoe structureer je informatie, hoe selecteer je de belangrijkste aandachtspunten. Hoe kun je informatie het best samenvatten. We gaan oefenen met schematiseren, het maken van een mindmap en memoriseren.

Dag 6: Oriëntatie op plaats en het voeren van gesprekken
Veel mensen blijken grote moeite te hebben met het vinden van de weg. Routeplanners, plattegronden zijn waardevolle hulpmiddelen, maar niet altijd voldoende. Met behulp van de inmiddels bekende geheugen strategieën gaan we deze problemen te lijf. Ook gaan we bespreken hoe je gevoerde gesprekken het beste kunt onthouden. Hoe doe je dat; hoofdzaken van bijzaken onderscheiden en de kern hiervan onthouden. Ook gaan we in de laatste bijeenkomst bespreken hoe je kunt blijven werken aan het beter functioneren en van je geheugen.

Geïnteresseerd? Aanmelden kan t/m woensdag 9 maart bij Ria Kamphuis, Sociaal werker Senioren bij de SWTD: mailadres:  r.kamphuis@swtd.nl  Of via telefoon 06-12222840 van maandag t/m woensdag.
Groepsgrootte maximaal 12 personen. Bij voldoende belangstelling kan er in een ander kerkdorp van de gemeente Dinkelland of Tubbergen eventueel een 2e cursus worden aangeboden.

 

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Opfriscursus auto voor 55 plussers

Opfriscursus auto voor 55 plussers

De Stichting Welzijn Tubbergen Dinkelland  en Veilig Verkeer Nederland afdeling Dinkelland bieden d...

Lees verder >
Fiets met plezier samen op de Duofiets Denekamp!

Fiets met plezier samen op de Duofiets Denekamp!

Nieuw in Denekamp: Duofiets Denekamp! De wind in je haren, de zon op je gezicht, samen erop uit! Met...

Lees verder >
Opfriscursus rijbewijshouders

Opfriscursus rijbewijshouders

Stichting Welzijn Tubbergen Dinkelland (SWTD) organiseert samen met Veilig Verkeer Nederland, afdeli...

Lees verder >