Dinkelland en Tubbergen starten met elf Twentse gemeenten een gezamenlijk inkooptraject voor huishoudelijke ondersteuning. Cliënten in Dinkelland en Tubbergen met hulp in het huishouden kunnen straks in overleg met de zorgaanbieder onderling afspraken maken op welke wijze zij invulling willen geven aan de huishoudelijke ondersteuning. Medio november is duidelijk welke aanbieders in 2015 huishoudelijke ondersteuning gaan leveren.
De gemeenten hebben de eisen voor het bestek geformuleerd en het bestek opgesteld. Op 24 september is het bestek gepubliceerd op het aanbestedingsplatform Negometrix. Aanbieders kunnen tot en met 15 oktober inschrijven op de aanbesteding.
Wethouder Ilse Duursma van Dinkelland: “Vanaf 2015 gaan de gemeenten werken met een systeem van resultaatfinanciering. De aanbieder maakt samen met de cliënt nadere afspraken over het werk dat gedaan moet worden. Wel is er sprake van een standaardpakket, in dit pakket zit geen was- en strijkservice. Inwoners die door een beperking niet in staat zijn om het huishouden zelf te organiseren of door een beperking niet in staat zijn om voor de kinderen te zorgen, kunnen rekenen op extra ondersteuning bij de huishoudelijke taken”.
De gemeente betaalt de aanbieder hiervoor een vast bedrag per cliënt, voor de extra ondersteuning betaalt de gemeente een aanvullend bedrag per cliënt aan de aanbieder.. De inwoner behoudt de keuze bij welke door de gemeente gecontracteerde aanbieder hij de ondersteuning afneemt. Daarnaast bestaat de mogelijkheid de ondersteuning in te kopen via een Persoonsgebonden budget (Pgb)””.
Voor de kosten van de huishoudelijke ondersteuning ontvangen de gemeenten een vergoeding van het rijk. Deze vergoeding is per 1 januari 2015 fors lager. Bij de aanbesteding hebben de gemeenten hier rekening mee gehouden. Om de negatieve gevolgen van de bezuinigingen op de werkgelegenheid te beperken, heeft het kabinet de regeling Huishoudelijke Hulp Toelage in het leven geroepen. De gemeenten gaan met aanbieders om tafel om gezamenlijk hiervoor een aanvraag in te dienen. “
Wethouder Tom Vleerbos van Tubbergen “ Samen met de andere Twentse gemeenten willen wij ons optimaal inzetten om zoveel mogelijk banen te behouden bij de zorgaanbieders”. Zowel Tubbergen als Dinkelland denkt daarbij aan de mogelijkheden van het oprichten van een was- en strijkservice.
Begin oktober nemen de gemeenteraden van Dinkelland en Tubbergen een definitief besluit over de veranderingen in de huishoudelijke ondersteuning. Daarna ontvangen de cliënten half oktober bericht over wat er voor hen verandert. Om de cliënten goed te informeren zullen ook een aantal informatiebijeenkomsten gehouden worden. De data en de locaties van deze bijeenkomsten worden binnenkort bekend gemaakt.