Na een periode van drie jaar, waarin twee nogal lijvige boeken werden uitgegeven (‘De Paasgebruiken in Ootmarsum’ in 2013 en ‘Bijnamen in en rond Ootmarsum’ in 2016) heeft de Ben Morshuis Stichting nu het elfde deel in de zogeheten BMS-Reeks gepresenteerd. Het was bijna vanzelfsprekend dat het eerste exemplaar, in dit geval twee boeken, werd aangeboden aan de kinderen van wijlen Gerard Sanders, Jacqueline en Rob, die dit gebaar bijzonder op prijs stelden. In het boek wordt aandacht aan Gerard Sanders besteed in zijn functie als Stadswacht van Ootmarsum.
Gevarieerde inhoud
In de nieuwe uitgave worden maar liefst in veertien hoofdstukken evenzovele onderdelen beschreven. Voor veel lezers is het interessant dat in een verhaal niet te ver wordt teruggegaan in de geschiedenis en dat maakt de herkenbaarheid groter. Voorbeelden daarvan zijn de hoofdstukken over de Landkruisen in en rond Ootmarsum, zoals in de Ageler Es, maar ook op de begraafplaats. Interessant is de achtergrond ervan, de reden waarom daar een kruis is komen te staan. Ook de herkomst van sommige kruisen wordt beschreven.
De geschiedenis van de Pinksterkroon, waarvan het gebruik enkele jaren geleden is hersteld en het verhaal over de Pinksterbruid. Enkele ouderen vertellen hoe zij als kind dat gebruik beleefden. In het Reeksboek komt het plaatsen van de Stolpersteine aan de orde met enkele foto’s, maar ook met de reden waarom ze op die plek zijn neergelegd. Voor velen zal de bijdrage over enkele waterpartijen rond Ootmarsum een openbaring zijn. Verder zal het velen niet of nauwelijks bekend zijn dat er tussen 1900 en 1964 vier schepen met de naam OOTMARSUM op de wereldzeeën hebben gevaren en dat één van die schepen in 1917 is getorpedeerd door den Duitse onderzeeër. Ooit een toneelstuk geschreven en opgevoerd over het befaamde Kloatschetersvaandel. Nu in het Openluchtmuseum Los Hoes plannen liggen om het papier maken te demonstreren, is de historie van deze ooit bloeiende en op het Springendal gevestigde industrie uitvoerig beschreven. En dan is er een hoofdstuk ingeruimd voor de eerste en naar later bleek, laatste stadswacht van Ootmarsum, Gerard Sanders (1939-2015). Bij veel inwoners leeft Gerard Sanders voort als de stadswacht die zijn taak plichtsgetrouw vervulde, maar voor ‘slachtoffers’ vaak tè plichtsgetrouw. Zijn gevoel voor humor verloor hij nooit en dat maakte vaak alles weer goed.
Bijzonder is het verhaal over Herman Budde, een nazaat van de Ootmarsumse familie Budde. Hij werd op 7 mei 1945 twee dagen nadat Nederland was bevrijd, bij het drama op De Dam in Amsterdam gedood. Voor hem en 30 andere slachtoffers werd in mei 2016 door burgemeester Van der Laan een monument onthuld. Bovendien werd voor elk slachtoffer een herinneringstegel in het plaveisel op de Dam aangebracht en onthuld. Foto’s ervan staan in het boek.
In de BMS Reeks verscheen in 1996 “Post Ootmarsum” als eerste deel. Met enige regelmaat kwamen de daaropvolgende jaren delen uit met onderwerpen als ‘Watervoorziening in Ootmarsum’, ‘Wettig Gezag in Ootmarsum’, ‘Het Radboud-Internaat’, ‘Was getekend, Jan Essink’, ‘Ootmarsum na de Tweede Wereldoorlog’ en ‘Industrie die verdween uit Ootmarsum’. In totaal bestaat de Reeks nu uit elf delen en elk deel met als hoofdthema een bijdrage aan de geschiedenis van Ootmarsum. Behalve deze overeenkomst lijken de Reeks-boeken wat uitvoering betreft veel op elkaar. Hiervoor draagt het Reclamebureau Artica uit Ootmarsum zorg. Meestal wordt in één Reeks-boek één onderwerp behandeld, maar soms komen meerdere aspecten van de stadshistorie aan de orde. Het nieuwste boek kent dus maar liefst 14 interessante onderwerpen.
Een bijna volle zaal bij Van der Maas met Vrienden werd door Harrie Oude Elberink verwelkomd, waarbij hij de voorzitter, Ben Morshuis verontschuldigde. Harrie schetste in het kort de werkzaamheden van het afgelopen jaar. Behalve het nieuwe Reeks-boek, is ook het boek Bijnamen en het Jubileumboek van Haarhuis gemaakt.
Nog vóór de pauze bood Hans Bolscher het nieuwe boek aan. Na de pauze werd de film Ootmarsum aan de hand van oude foto’s en ansichten vertoond. Het was een bijzonder succes met veel herkenningspunten. De film gaf een prachtig beeld van de vele veranderingen, die er in Ootmarsum sedert 1995 hebben plaatsgevonden.