De geweldige comeback van Bennie Steggink

Het is een hele tijd stil geweest rondom duivenhouder Bennie Steggink. Hij kwam niet meer in de uitslagen voor en zijn plek aan de stamtafel bleef daardoor leeg. Na de vlucht van afgelopen zaterdag werd deze ‘stilte voor de storm’ ineens verbroken en beleefde Bennie Steggink een geweldige comeback door pats met maar liefst 4 duiven in de top toen te staan. Dankzij hokversterking!!!! Daar bleef het niet bij binnen de Othmarvliegers, want ook Jim van Ingen en partner Louise wisten zich met een elfde plek te melden in de ranglijst, die opnieuw werd aangevoerd door Denekamper Frans Oude Nijeweme. Veel blijde gezichten bij de Othmarvliegers en een overvolle stamtafel met Bennie Steggink als……….
Het zijn inmiddels de jonge duiven, die aan zet zijn, en wat dat aan voorbereiding kost, wordt weer op bijzondere wijze beschreven door Martin Weghorst. Hieronder zijn verhaal.

Prima verlopen vlucht vanuit Boxtel
Het vliegprogramma voor de oude duiven is op één haar na gevild. Nog twee eendaagse fondvluchten en dan is het klaar. Inmiddels liggen de eerste twee africhtingsvluchten voor de jonge duiven al achter ons en stond voor hen de eerste officiële vlucht afgelopen weekend  voor de boeg. Het groot brengen en vervolgens het vliegen met jonge duiven is van meet af aan een spannend gebeuren. Bij postduiven gaat het erom dat ze zo snel mogelijk de weg naar huis vinden. Dat is een aangeboren talent en moet ontwikkeld worden. Niet alle postduiven hebben dezelfde mate van talent: de één kan het beter dan de ander, gelijk in de sportwereld. Door de jonge duiven bij de opgroei al vroeg los te laten, zullen ze de omgeving verkennen net zo lang tot ze op een goede dag uren weg zijn. In duivenmelkerslatijn: ze trekken. Dat kan gevaarlijk zijn, want gaan ze te ver, dan is het instinct bij vele nog niet zo ontwikkeld dat ze de weg terug kunnen vinden. Dat kost her en der een paar jonge duiven en vaak zul je zien dat daar net een favoriet tussen zit. Uiteindelijk wacht ook voor de jonge garde 2017 de vuurdoop, net zo als zoveel jaargangen voor hen dat ondervonden hebben, namelijk het inkorven en het vervoer in de vrachtwagen naar de lossingsplaats. De africhtingsvluchten van dit jaar waren vanuit Zutphen en Groesbeek, een korte en een wat minder korte afstand,  maar toch een hele onderneming als je nog onervaren bent.

Na deze vluchten komt de eerste vlucht in beeld, dit jaar vanuit Boxtel, zo’n 140 km hemelsbreed. 247 jonge Ootmarsumse duiven, uiteraard met Denekampse, Tilligter en Lattropper-inbreng, waren ingekorfd om de strijd aan te gaan. Het weer was prima, niet te warm en lichte noordwestenwind. Dat zou in ieder geval betekenen dat de duiven er niet overheen zouden schieten, wat bij onervaren duiven bij harde wind achter nog wel eens wil gebeuren. Gelost om 08.30 uur viel de eerste duif om 10.12 uur bij Frans Oude Nijeweme, goed voor bijna 85 km per uur, waarna het vallen van duiven ook in Ootmarsum goed op gang kwam. De man, die voor een daverende comeback zorgde, was Bennie Steggink. Een aantal jaren geleden nog de te kloppen man bij de Othmarvliegers met een waslijst aan eretitels, waaronder twee keer generaal kampioen. Wat Steggink nadien is overkomen, is feitelijk het doemscenario voor de melker: de goede duiven worden een dagje ouder en de jongen hebben niet de kwaliteit. Dan boer je achteruit en zal er moeten worden ingegrepen: hokversterking dus. Dat heeft Steggink gedaan met als gevolg een geweldig mooie koppel jonge duiven, die glanzen van de forme. Dan is de uitslag, die Steggink op Boxtel neerzette, in feite maar in ieder geval achteraf, ook geen verrassing meer: 2,4, 7 en 9 en dan tel je aan de stamtafel direct weer mee.  Bennie Senger behoeft geen nadere toelichting, want die draait al een prima seizoen en ook met de jonge duiven zal hij geregeld in de kop van de uitslag terug te vinden zijn. Deze week goed voor 5,6 en 8. Nummer 10 was Bert Damhuis en dat zal hem waarschijnlijk zelf nog het meest verbazen. Vermeldenswaardig is ook de 2e comeback van dit weekend, namelijk Jim van Ingen of beter gezegd het Hok van Ingen, nu de scepter niet alleen door Jim gehanteerd wordt, maar kennelijk ook door zijn partner Louise. In ieder geval kwamen zijn in Duitsland gekweekte Brieftauben vorzüglich nach Hause”, te beginnen op plaats 11. Resumerend: een prima verlopen vlucht met uiteraard wat achterblijvers, glunderende herstartende liefhebbers en een overvolle stamtafel bij het afslaan van de klokken (maar dat spreekt bijna vanzelf.. ). Waar blijft de combinatie K. & K. Meijers hoor ik u denken? Nou, die komen er binnenkort aan, ongetwijfeld.

De volledige uitslag van Boxtel, 11 deelnemers met 247 duiven, waarbij de weekendprijs beschikbaar werd gesteld door Robert ter Horst van Agro NRG Zonne-energie te Ootmarsum:

1 en 3: F. Oude Nijeweme
2,4,7 en 9: B. Steggink
5,6 en 8: B. Senger
10. B. Damhuis.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Grootste duivenliefhebber ter wereld bij Kas en Karel Meijers

Het afgelopen weekend kregen Kas en Karel Meijers hoog bezoek uit China. Niemand minder dan de heer ...

Lees verder >
Othmarvliegers ‘schaatsen’ het nieuwe jaar binnen

Othmarvliegers ‘schaatsen’ het nieuwe jaar binnen

Postduivenvereniging de Othmarvliegers zijn het jaar begonnen om het seizoen 2023 af te sluiten met ...

Lees verder >
‘Senger-Toenman’ duif de sterkste na drie sponsorvluchten

‘Senger-Toenman’ duif de sterkste na drie sponsorvluchten

Jarenlang mochten de lezers van In en Om genieten van de wedstrijdverslagen van de Othmarvliegers. H...

Lees verder >