Gouden Anne Frankstraat met unieke ‘buurmeisjes’

In de tijd dat FC Twente werd opgericht en de volleybalvereniging Set-Up ’65 het eerste levenslicht zag, werden ook de eerste woningen aan de Anne Frankstraat gebouwd. In 1965 dus, en vandaar dat de straat haar gouden jubileum viert. Heel bijzonder is echter dat twee buurmeisjes, inmiddels buurvrouwen, al 75 jaar naast elkaar hebben gewoond. Stien Rademaker-Koops en Gé Tillemans-Luttikhuis groeiden samen op in de Binnenes en wonen nu al weer 50 jaar zij aan zij aan de Anne Frankstraat. Een gouden plek dus met twee unieke buurmeisjes.
DSCF9349
Frans Tillemans en zijn vrouw Gé voelen zich al 50 jaar thuis in deze straat. Ze kunnen zich nog heel goed herinneren hoe het allemaal is gegaan. Het gezin Schulten, de oude bakker Marinus en zijn vrouw, vestigden zich als eerste in de Anne Frankstraat.  “Zoon Jan nam de bakkerij over en dus verkasten zijn ouders met onder meer Leo, Henk  en Ton Schulten in 1965 naar deze plek.  Of de Anne Frankstraat de bakermat is geweest voor de grote successen van Ootmarsums kunstenaar Ton Schulten is de vraag, want een paar maanden daarna is ook Ton getrouwd met Ank en kwamen zij ook op eigen benen te staan, “ vertelt Frans Tillemans, “Het was heel leuk om mee te maken, want wij zagen de straat groeien. Het was nog in de tijd dat als je een huis bouwde beneden de 25.000 gulden dan had je geen vergunning nodig. Vandaar ook de kleine huisjes in onze straat. Er kwamen woningwetwoningen met als opdrachtgever de Woningbouwvereniging Ootmarsum. Willem Bank was destijds de directeur en tevens eigenaar van het PTT gebouw, de huidige Wyllandrie. Mulder was de architect en aannemer Baalhuis uit Tilligte bouwde de huizen. Bloemen als wethouder financiën wilde grondprijs laag houden en dat betekende dat de straat in de beginjaren geen trottoir kende. In de beginjaren hebben we ook vaak een boog moeten zetten, omdat jonge echtparen bouwden of huurden en als ze een huis hadden ook trouwden.
DSCF9357
De sfeer hier is goed, natuurlijk zijn er veel mutaties geweest in al die jaren door verhuizingen en mensen, die overleden. Ons eerste buurtfeestje was een dropping. We stapten in de vrachtwagen van Harry Bruns en Agnes Koldemeule, die ons dan ergens uitzette, waarna we de weg terug moesten vinden naar een caféetje waar we gezellig een borrel dronken,” blikt Frans Tillemans terug op die eerste jaren.  De jaarlijkse feestjes verwaterden een tijdlang, maar tijdens het 35-jarig bestaan van de straat werd de feesthandschoen weer opgepakt. “Henk van der Kwaak en ondergetekende zijn 15 jaar geleden dus opnieuw met een straatfeest begonnen.
DSCF9361
Dat klikte heel goed en dus is besproken om het jaarlijks te doen. Mijn vrouw en ik hebben het vervolgens 10 jaar georganiseerd, en de laatste jaren wordt het door twee gezinnen uit de straat op poten gezet en het volgende jaar door twee andere. Marieke Rekers is onze penningmeester en zij verzorgt op keurige wijze de financiën. We betalen jaarlijks een bijdrage en het bedrag staat vast en voor dat geld regelt de organisatie een mooi buurtfeest,” aldus Frans Tillemans.
Het buurtfeest ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de straat heeft afgelopen zaterdag plaatsgevonden. Onder stralende omstandigheden werden er weer prachtige verhalen opgedist en genoten de straatbewoners van de onderlinge sfeer met dit keer een gouden randje.

De foto’s zijn van Caspar Kouijzer

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Een zondag in Ootmarsum voor elk wat wils

Een zondag in Ootmarsum voor elk wat wils

Het wordt een zondag in Ootmarsum met voor elk wat wils. Van een oecumenische viering naar een Hopfe...

Lees verder >
Zinloze vernielingen bij rotonde

Zinloze vernielingen bij rotonde

Eerst waren de fietsen aan de beurt en daarna de verkeersborden op de rotonde. Zinloos; deze kwalifi...

Lees verder >
Hartverwarmende inzet voor een schoner milieu

Hartverwarmende inzet voor een schoner milieu

Ook in Ootmarsum en omgeving zorgden vele vrijwilligers weer voor een schoner milieu. Coördinator H...

Lees verder >