Eén van de dingen op het verlanglijstje van Robert Westerhof stond het fotograferen van Goudhaantjes. Niet Sinterklaas, maar hijzelf, wist deze wens in vervulling te laten gaan. Zondag trof hij op het Springendal een groepje Goudhaantjes aan. Geen gemakkelijke vogeltjes om te fotograferen, want ze zitten nooit stil. Een vogelliefhebber moet geduld hebben en dat is aan Robert wel besteed. Zo kreeg hij de Goudhaantjes in het vizier van de camera, zoomde in en wist een paar prachtige foto’s te maken, waarop te zien is hoe mooi dit vogeltje is. Met deze foto’s voelde Robert Westerhof zich ook even een Goudhaantje en de lezers van deze site kunnen met eigen ogen zien wat het geduld heeft opgeleverd en tevens wordt men voorzien van belangrijke achtergrondinformatie van dit bijzondere vogeltje. Hieronder de bijdrage van Robert Westerhof!!
Het kleinste vogeltje van Nederland
Bij het kleinste vogeltje van Nederland denken de meeste mensen aan de winterkoning. Maar er is echter nog een vogeltje dat toch nog een halve centimeter kleiner is.
Dat is het goudhaantje. Dit vogeltje is 8,5 cm groot en weegt slechts 4 tot 7 gram. De goudhaan is samen met de vuurgoudhaan de kleinste vogel van Europa. Beide vogels hebben hun naam te danken aan hun opvallende goudgele kruin. De vuurgoudhaan tref je in Nederland minder snel aan dan het goudhaantje.
Tijdens het broedseizoen kom je ze ook niet snel tegen. Ze zitten namelijk hoog in de toppen van de naaldbomen.
Buiten de broedperiode heb je veel meer kans om ze te zien. Gedurende de trekperiode, maar ook in de wintermaanden leven de goudhaantjes veelal in groepen. Een deel van de populatie verlaat het naaldbos en struint dan ook door gemengde bossen en ze komen dan zelfs in grote tuinen voor.
Vanaf oktober nemen de aantallen goudhaantjes in Nederland toe. Dit komt doordat deze soort in Scandinavie tijdens de trekperiode onder andere naar ons land trekt. De hoge zangtonen verraden meestal hun aanwezigheid. De contactroep en zang is zo hoog van toon dat het lastiger is om het geluid waar te nemen naarmate je ouder wordt.
Gelukkig had ik daar afgelopen zondag nog geen last van toen ik een groepje goudhaantjes hoorde roepen. Ik kreeg mooi de kans om een paar goudhaantjes redelijk scherp vast te kunnen leggen. Dit valt bij deze soort namelijk niet mee. Ze zijn continu in beweging. Het zijn echte acrobaten en hangen regelmatig ondersteboven op zoek naar kleine insecten. Vooral op kleine spinnetjes zijn ze gek. Op een foto kun je de schoonheid van deze soort goed bekijken, maar in het echt zie je meestal maar een glimp van deze drukke rakker.
In Nederland komen ongeveer tussen de 40.000 tot 50.000 broedparen voor. Tijdens een strenge vorstperiode kunnen de aantallen sterk decimeren. Doordat ze zo kwetsbaar zijn hebben ze tijdens een broedsel wel 7 tot 13 eieren. Met 2 legsels per seizoen kunnen ze de populatie weer aardig op peil brengen.