Griffier betaalt beloning terug

De beoordeling van de werkgeverscommissie van de gemeente Dinkelland over hun griffier luidde positief en dat betekende dat hij een daarbij passende prestatiebeloning ontving. Nu gebleken is dat dit strijdig is met de wet Normering Topinkomens Topfunctionarissen (WNT) heeft de raad ervoor gekozen om de griffier te vragen zijn beloning terug te betalen.

De raad realiseert zich ook terdege dat de griffier hierdoor in een persoonlijk nadelige positie wordt gebracht. ”Uit oogpunt van goed werkgeverschap had hij erop moeten kunnen vertrouwen dat de toegepaste ANDT in overeenstemming is met de wet”, zegt ze. “Wij willen – daarin gesteund door de voltallige gemeenteraad van Dinkelland – expliciet uitspreken dat ons vertrouwen in onze griffier niet in het geding is en dat zijn integriteit wat ons betreft op geen enkele wijze is aangetast.”

De griffier van de raad ervaart het als wrang om door politiek en pers in het volle licht te worden gezet. “Ik ben in een  kwestie getrokken waarin ik volledig te goeder trouw ben en waarin ik mij niet publiekelijk kan verweren. Er is daarbij schade toegebracht aan mijn integriteit. Ik vind dit heel erg”, zegt hij. “De raad, mijn werkgever, heeft nu gesproken. De zes fractievoorzitters hebben mij in een brief gevraagd de extra beloning die ik in 2014, 2015 en 2016 van de raad heb ontvangen als waardering voor goed functioneren terug te betalen. Want deze blijkt in strijd met toen geldende wettelijke regels aan mij te zijn toegekend. De keuze van mijn werkgever om mij te vragen om terug te betalen maakt dat de aan mij toegekende beloning en de reden daarvoor voor mij geen waarde meer hebben. Ik heb dan ook besloten met terugwerkende kracht af te zien van de mij toegekende waarderingsbeloning over de genoemde jaren. Ik zal mijn werkgever, de raad, verzoeken met mij een terugbetalingsregeling te treffen. Intussen zal ik mij voluit richten op voortzetting van een integere en professionele inzet voor de raad  van Dinkelland. De  positieve woorden van álle zes fractievoorzitters met betrekking tot mijn inzet, integriteit en vertrouwen zullen daar bij helpen.”

Net als met heel werkend Nederland, wordt ook met de medewerkers van Noaberkracht jaarlijks een beoordelingsgesprek gehouden. Bij een goede beoordeling hebben zij recht op een prestatiebeloning, zo is het met de vakbonden afgesproken in de arbeidsvoorwaardenregeling.

De constatering van de accountant over de zogenoemde ‘onverschuldigde betaling’ aan de griffier, stelde de werkgeverscommissie van de gemeente Dinkelland voor een duivels dilemma. “Naast onze verantwoordelijkheid als werkgever ten opzichte van de griffier, kennen de leden van de werkgeverscommissie eveneens een verantwoordelijkheid als volksvertegenwoordiger”, zegt Riki Kortink, voorzitter van de werkgeverscommissie van de raad van Dinkelland. “Als gemeente moeten we ons houden aan de wet.  Dat verwachten we ook van onze inwoners. Hoe moeilijk ook, we hebben de wet overtreden, dus dat moet hersteld worden.”
Riki benadrukt dat de aan de griffier toegekende beloning meer dan verdiend was. “Het feit dat de ANDT op dit punt strijdig is gebleken met de Wet Normering Topinkomens, doet daar niet aan af.”

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Bladkorven terug in straatbeeld

Bladkorven terug in straatbeeld

Het is volop herfst en dat is goed te merken aan het vallen van de bladeren. Het is dan een uitkomst...

Lees verder >
Gemeentes geven groene cheques uit

Gemeentes geven groene cheques uit

De gemeentes Dinkelland en Tubbergen wil lokale energie-initiatieven van inwoners stimuleren. Daarom...

Lees verder >
Lokalen winnen in Dinkelland

Lokalen winnen in Dinkelland

De gemeenteraadsverkiezingen in de Dinkelland hebben een lichte verschuiving teweeggebracht. Lokaal ...

Lees verder >