Dat er begin dit jaar veel is veranderd in de manier van afval inzamelen is niemand ontgaan. Het afval moest anders of beter worden gescheiden. Inwoners moesten gaan betalen voor het ledigen van de grijze container en tot slot kwam er een oranje container bij voor plastic, metaal en drankkartons.
Het was even wennen, maar inwoners van Dinkelland gingen enthousiast aan de slag. Met groots resultaat. Want het aantal kilo’s restafval dat jaarlijks per inwoner aan de straat werd gezet is spectaculair gedaald van 250 kilo tot 66 kilo per jaar. Het ingezamelde GFT is gestegen van 160 kilo naar 182 kilo per inwoner per jaar en het PMT (plastic, metalen en drankkartons) steeg van 10 kilo naar 32 kilo per inwoner per jaar.
Het totale aantal kilo’s aan ingezameld vuil is vooral interessant voor gemeente. Het grote voordeel voor de inwoners zit’m vooral in hun portemonnee. Een simpel optelsommetje van het vastrechtbedrag dat lager is dan voorheen, in combinatie met het beter scheiden van afval en daardoor minder vaak aanbieden van de containers, levert ieder gezin gemiddeld 75 euro per jaar op.
Met ingang van 2016 zijn de inwoners van Dinkelland een vast basisbedrag gaan betalen voor de Afvalstoffenheffing. Dat bedrag was duidelijk lager dan de rekening, die zij in 2015 van de gemeente ontvingen. Het lagere basisbedrag dat eind 2015 werd vastgesteld, is gebaseerd op een aantal aannames. Inmiddels blijkt dat deze aanname klopte. Voor volgend jaar betekent dit dat het basisbedrag weer laag kan blijven en dat is goed nieuws.
De verwachting was dat inwoners van Dinkelland de grijze container ongeveer elf keer aan de straat zou zetten. Maar in de praktijk blijkt dit gemiddeld slechts vijf keer te zijn. Sommige huishoudens hebben zelfs kans gezien om nog veel meer te besparen, omdat ze de container nog minder vaak aan straat hebben gezet. Kortom, de nieuwe manier van afval inzamelen is niet alleen duurzaam, maar ook nog eens goed voor de portemonnee.