Groene Gezonde Bedrijventerreinen Estafette

Slechts 1 procent van het grondoppervlak van bedrijventerreinen bestaat uit groen-blauwe structuren, ofwel bomen, vaste planten, gras, sloten en poelen. Dat kan en moet anders. Groene, gezonde bedrijventerreinen geven antwoord op klimaatuitdagingen en een aantrekkelijke omgeving bieden voor werknemers en ondernemers. Tijdens de Groene Gezonde Bedrijventerreinen Estafette op dinsdag 7 maart in Deventer gaan professionals uit overheid en bedrijfsleven met elkaar in  gesprek over kansen en mogelijkheden. Hoofdspreker is voormalig rijksbouwmeester Floris Alkemade.

Aan de slag!
De energietransitie, biodiversiteitbevordering en klimaatadaptatie zijn de grote opgaven van deze tijd.  NL2025, waarin vertegenwoordigers van een groot aantal organisaties werken aan een betere toekomst van Nederland, heeft als doel dat bedrijventerreinen niet worden vergeten in deze opgaves. Ook bedrijventerreinen kunnen duurzaam worden ingericht en natuurinclusief en klimaatbestendig gemaakt worden.  Dit vraagt om een grote verandering en om gerichte actie door bedrijven om meer groen-blauw te worden.

Tijdens de Groene Gezonde Bedrijventerreinen Estafette in Deventer, die onder leiding staat van Steenbreek-ambassadeur Margot Ribberink, gaan de deelnemers op zoek naar de juiste integrale manier om bedrijventerreinen te herstructureren én te vergroenen.

Floris Alkemade
Hoofdspreker is voormalig rijksbouwmeester Floris Alkemade; hij deelt zijn visie over hoe de grote opgaven van deze tijd het best aangepakt kunnen worden. Fundamentele veranderingen in denken en handelen zijn daarbij volgens Alkemade noodzakelijk. Zeker als het gaat om een (her)inrichting van bedrijventerreinen om groene, gezonde werklandschappen te creëren. Alkemade vertelt op welke wijze dit kan.

De Overijsselse ondernemer Arap-John Tigchelaar, directeur van inkooporganisatie Transferro, vertelt hoe hij met aandacht voor medewerkers en duurzaamheid heeft geïnvesteerd in een gezonde, groene werkomgeving.

Workshops
Naast het programma met sprekers zijn er zes workshops om zelf aan de slag te gaan met de uitdaging:

  1. Herstructureringsopgave als kans voor verduurzaming mét businesscase – Han Wiendels van de Herstructureringsmaatschappij Overijssel (HMO)
  2. Samenwerken in een PPS voor vergroening van werklocaties – Mark van Mast
  3. Het belang van biodiversiteit en de verschillende rollen van stakeholders – Eddy Schabbink van IPC Groene ruimte
  4. Voldoende ruimte voor bedrijven en het versnellen van  verduurzaming – Kennisnetwerk Regionale Economie Overijssel
  5. Vergroenen van bedrijventerreinen: bedrijven als trekker. Speel samen met Transitiemakers en Thales een serious game op het High Tech Systems Park (HTSP) in Hengelo.
  6. Ontwerpen van Groen en Gezond

Praktische informatie
De bijeenkomst is op 7 maart in de Gasfabriek Deventer aan de Zutphenseweg 6B in Deventer en duurt van 13.00 tot 16.30 uur.
Aanmelden kan via de website van Natuur en Milieu Overijssel, waar ook meer informatie is te vinden is over het programma.

De bijeenkomst is georganiseerd door Stichting Steenbreek, provincie Overijssel, De Natuur en Milieufederaties, NL2025, Kennisnetwerk Regionale Economie Overijssel, Natuur voor Elkaar, Samen Klimaatbestendig en SKBN.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Ga je mee uit tijdens de Nacht van de Nacht?

Ga je mee uit tijdens de Nacht van de Nacht?

Organiseer een duistere activiteit op 26 oktober tijdens de 20ste editie van de Nacht van de Nacht....

Lees verder >
Landje van Niets uit Deventer is mooiste natuurinitiatief van

Landje van Niets uit Deventer is mooiste natuurinitiatief van

Het Landje van Niets, een buurtproject in de wijk Deventer Vijfhoek mag zich vanaf vandaag het moois...

Lees verder >
Leerkrachten als basis voor de Internationale Insectenweek

Leerkrachten als basis voor de Internationale Insectenweek

Natuur en Milieu Overijssel  en Inflora organiseren gratis voor leerkrachten van het basisonderwijs...

Lees verder >