Groene ‘kunst’

Het is eerder vermeld op deze site, maar de werkzaamheden om het nieuwe kunstgrasveld bij voetbalvereniging KOSC aan te leggen, verlopen voorspoedig. De weersomstandigheden zijn prima en de aannemer CSC en Postel, die de grondwerkzaamheden verricht, kunnen vlot werk leveren. Voeg daarbij de inzet van de KOSC vrijwilligers, van VUT-Ters tot jonge gasten, dan is de snelheid van werken direct verklaard. Speciaal voor alle harde werkers kwam bakker Rien Schulten nog met een heerlijke taart in de vorm van het nieuwe kunstgrasveld.

Het wordt steeds groener, want de stroken kunstgras zijn gelegd. Zoals de meesten misschien wel weten: KOSC krijgt de beschikking over een zogeheten getufte mat. Wat is dat nu precies?  Dankzij oud-Ootmarsummer Klaas Huzen, werkzaam bij Arcadis, en dat bedrijf was zo’n 5 tot 10 jaar geleden één van de marktleiders voor wat betreft het aanleggen van kunstgrasvelden, wordt het een stuk duidelijker.

Getuft kunstgras
DSC_6459
“Getuft wil zeggen dat het op een machine  is vervaardigd waar ook ‘onze’ normale vloerbedekking op gemaakt wordt. Het is een apparaat waar honderden naalden naast elkaar een kamerbreed tapijt ( 4,0 meter) vervaardigen. Een reusachtige naaimachine dus.

Ten Cate levert de vezel voor de mat. Dit zit op grote klossen. Vergelijkbaar met hoe een naaimachinegaren op een klosje zit, maar dan veel groter.
De vezel wordt gemaakt door zogenaamde “extrusion”. Een korrelachtige grondstof wordt gesmolten en een “extruder” spuit een draad uit welke op een klos wordt gewonden. Dit doet Ten Cate dus.

Vervolgens gaan de klossen naar een zogenaamde “Tufter” of eerst nog naar een “tussen”persoon, die het vervolgens naar een tufter brengt. Naar alle waarschijnlijkheid is dit garen via de tussenpersoon “Greenfields” naar de tufter gebracht welke zich onder het kantoor van Greenfields in Genemuiden bevindt. Greenfields voegt kennis toe als ontwerp voor de mat, licentie houder FIFA, etc. De tufter heeft de machines en maakt het zoals Greenfields het hebben wil. De tussenpersoon en de tufter kunnen ook als 1 bedrijf  optreden.
Het bedrijf CSC is uiteindelijk de contract partij van de voetbalclub.

Met de kwaliteit niets mis is. Het is een normaal/standaard product, dat in 2005 voor het eerst op de markt kwam en wordt aangeboden onder het FIFA** label. Het is op duurzaamheid getest volgens de “lispor” test  en heeft deze test doorstaan. De 60 (mm) staat voor de lengte van de vezel. 20mm is de “vrije” vezel. Het gedeelte wat je ziet. De overige 40mm wordt opgevuld met ca.  15mm zand (onderin) en ca. 25 mm rubbergranulaat. Dit granulaat is afkomstig van oude, vermalen autobanden.
DSC_6411
Naast “tuften” bestaat er sinds kort ook een mogelijkheid om een kunstgrasmat door “weven” in elkaar te zetten. Dit is over het algemeen iets duurder en inzake de extra toegevoegde kwaliteit bestaan er nog wat meningsverschillen. KOSC krijgt dus een kwalitatief goede mat waar de voetbalvereniging veel plezier van kan hebben.”

Acties
Inmiddels beginnen de diverse acties ook te lopen. Van de teams wordt gevraagd om geld in te zamelen met allerlei  verschillende acties en verder kan men een stukje kunstgras ‘adopteren’. Ook deze actie lijkt op een goed resultaat uit te komen. Tevens wordt er druk gewerkt aan de veiling, die tijdens de opening van het kunstgrasveld zal plaatsvinden. Daarvoor kan er al geboden worden via de site van KOSC. Doel is om 40.000 euro bij elkaar te halen en vorige week vrijdag was de stand al ruim 14.000 euro. Op 11 april wordt het kunstgrasveld officieel geopend en dat moet een geweldige happening worden.

De foto’s zijn van Vincent Maaswinkel

< Vorig / Volgende bericht >