De groepen 7 van basisschool de Meander kregen vandaag een masterclass van drie dronespecialisten. Teun Noordkamp, Matthias Schuurhof en Jacco Veldscholten van het ROC van Twente. Deze drie studenten, die het vak elektrotechniek volgen, verzorgden deze ochtend en middag.
Zij gaven de leerlingen een beeld hoe de techniek tegenwoordig in onze wereld verweven is. De leerlingen kregen onder andere een filmpje te zien van de 7 werelden van techniek. Elektroauto’s en chipmachines kwamen in een clean room aan de orde.
De mogelijkheden van een 3D printer
De ROC studenten lieten hun zelfgemaakte werkstukken zien en vertelden welke techniek ze hiervoor gebruikt hadden. Zo werd er met behulp van een 3D printer een gezicht uitgeprint voor een robot kop, waarin weer een heleboel elektronica zat. Het eindresultaat bleek geweldig en maakte veel indruk op de leerlingen!
Met de meegebrachte 3D printer konden de groepen 7 zien hoe het apparaat werkte en op het einde van de middag konden ze het eindproduct bewonderen.
Mogelijkheden van drones
De leerlingen kregen een goed beeld waar drones tegenwoordig allemaal voor ingezet worden. De studenten lieten zelfs een drone zien, die een pizza kan bezorgen! Maar ook andere mogelijkheden werden besproken.
Daarna was het tijd voor een demonstratie op het schoolplein. De eigengemaakte drones (waar soms anderhalf jaar aan gewerkt was) lieten zien hoe stabiel ze kunnen vliegen. Met de camera werden foto’s gemaakt van de leerlingen op het schoolplein. Later in de klas konden de kinderen de gemaakte foto’s en stukjes video terugzien.
In het middagdeel konden de leerlingen zelf aan de slag met minidrones. Onder deskundige begeleiding werden de kinderen geholpen om de drones op de juiste manier te besturen. Als ze eenmaal het apparaat onder controle hadden mochten ze een klein parcours afleggen. Een aantal kinderen lukte het zelfs om door een hoepel te vliegen.
Het was een interessante, leerzame en geslaagde dag waar de groepen 7 een kijkje kregen in de wereld van de techniek bij drones en 3d printers.
Dit alles past erg goed bij de nieuw ontwikkelde leerlijn ‘Programmeren en Coderen’, die vanaf volgend schooljaar vanaf groep 1 t/m 8 ingezet wordt binnen de scholen van Atol.
De leerlingen leren programmeren van onder andere Code Rups en Beebot in de onderbouw. De Bluebot wordt ingezet in de middenbouw. De bovenbouw werkt onder meer met het programmeren van minidrones en 3D printers.
Op deze manier probeert basisschool de Meander aan te sluiten bij de huidige wereld, waarin techniek, programmeren en coderen een steeds belangrijkere rol speelt.