Grondprijzen omlaag in Dinkelland


Goed nieuws voor aspirant-kopers, die grond willen kopen om een huis te laten bouwen. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Dinkelland verlaagt de grondprijzen per 1 januari 2013. Het college wil competitief en actief blijven in de huidige moeilijke vastgoedmarkt.
Concreet betekent dit dat de vierkante meterprijs van een vrijstaande bouwkavel voor alle plannen in de gemeente Dinkelland per 1 januari 2013 omlaag gaat. Met de geadviseerde verlaging van de grondprijzen blijft Dinkelland absoluut attractief ten opzichte van de regio. Niet alleen door het verlagen van de grondprijzen, maar ook door actief de potentiële koper te benaderen en te bewegen in Dinkelland te gaan wonen, wil Dinkelland de verkoop van grond bevorderen. In dit kader heeft Dinkelland een speciale website ontwikkeld (www.wonenindinkelland.nl) waar potentiele kopers nieuwbouwprojecten kunnen bekijken en vragen kunnen stellen.

Voor Ootmarsum betekent dit dat de grondprijs op het plan Brookhuis in 2010 nog 275 euro per m2 kostte en in 2011 werd dat bijgesteld naar 240 euro.  Per 1 januari 2013 wordt dit 210 euro per m2. Op hetzelfde plan kost de grond op de Poolboer in 2013 235 euro per m2 en dat is in vergelijking met dit jaar  25 euro goedkoper.  Ook de grondprijs op bouwplannen in Denekamp, Weerselo, Deurningen, Tilligte en Rossum zijn in prijs verlaagd.


Vergelijk bestaande en nieuwe woningmarkt

Weusthuis Makelaardij, Landerijenbureau Kromhof-Pullen en Morskieft “de Twentse makelaar” hebben een taxatierapport opgesteld. In dit rapport zijn de bestaande woningbouwmarkt en de nieuwbouwmarkt met elkaar vergeleken. Dinkelland wil haar grond namelijk marktconform aanbieden. Omdat uit taxaties blijkt dat de prijzen op de woningmarkt dalen verlaagt Dinkelland per 1 januari 2013 de gemeentelijke grondprijzen. Dit kan een bijdrage leveren aan het lostrekken van de woningmarkt. Al is de gemeente zich er van bewust dat dit van meerdere factoren afhankelijk is. De gemeente steekt met het verlagen van de grondprijzen wel haar nek uit. Het is overigens niet de eerste keer dat Dinkelland de grondprijzen verlaagt.

Gevolgen grondexploitaties
De prijsverlaging heeft consequenties voor de grondexploitaties. Ook speelt de snelheid van uitgifte een grote rol. Bij de nieuwe exploitaties is het uitgifte tempo afgestemd op de huidige markt. De gemeenteraad moet de exploitaties vaststellen en het college brengt deze dan ook op korte termijn in de raad.
Dinkelland actief met grondverkoop
Dinkelland probeert de verkoop van grond ook te bevorderen door in te zetten op marketing. Zo vond er onlangs nog een woonbeurs plaats in het gemeentehuis en bestaat er een aparte website: www.wonenindinkelland.nl. Op deze site kan de potentiële koper de nieuwbouwprojecten in de gemeente Dinkelland in 3D bekijken. Men kan via de website vragen stellen en in contact komen met de gemeente. De gemeente wil hiermee de drempel voor de aankoop zo laag mogelijk maken. In Dinkelland is in 2012 ook besloten de kavelverkoop niet meer alleen uit te geven op de volgorde van de  lijst van ingeschrevenen. Per plan kan een model van gronduitgifte worden gekozen, bijvoorbeeld per inschrijving of met een veiling.

Vinger aan de pols
Naast de voorgestelde verlaging wil het college volgend jaar ‘vinger aan de pols’ houden ten aanzien van de verkoopaantallen. Mochten de cijfers daartoe aanleiding geven, dan sluit het college een rationalisering en een fasering van de grondcomplexen niet uit. Dit betekent niet dat de grondprijzen tussentijds worden bijgesteld. De verlaging van de grondprijzen leidt tot een verlaging van de reserve grondbedrijf. Gezien de onzekere economische vooruitzichten vindt het college het verstandig om deze reserve weer op peil te brengen c.q. te verhogen. Hier wordt een raadsvoorstel voor voorbereid waarbij de te ontvangen Cogas-gelden worden betrokken.

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Bladkorven terug in straatbeeld

Bladkorven terug in straatbeeld

Het is volop herfst en dat is goed te merken aan het vallen van de bladeren. Het is dan een uitkomst...

Lees verder >
Gemeentes geven groene cheques uit

Gemeentes geven groene cheques uit

De gemeentes Dinkelland en Tubbergen wil lokale energie-initiatieven van inwoners stimuleren. Daarom...

Lees verder >
Lokalen winnen in Dinkelland

Lokalen winnen in Dinkelland

De gemeenteraadsverkiezingen in de Dinkelland hebben een lichte verschuiving teweeggebracht. Lokaal ...

Lees verder >