Het is dit jaar 76 jaar geleden dat Ootmarsum en omstreken werd bevrijd. Op 4 april kwamen de geallieerden naar de Siepelstad om ook deze plaats terug ‘te veroveren’ op de Duitsers. Ieder jaar staan leerlingen van de basisscholen de Meander en ’n Baoken stil bij deze bevrijding. Normaal gesproken is er in de Protestantse kerk een adoptieviering, maar helaas blijft Corona roet in het eten gooien. Dat neemt niet weg dat de leerlingen van ’n Baoken en de Meander erg onder de indruk waren van de verhalen. Daarnaast stelden ze vele vragen om meer te weten te komen over die oorlogsjaren. De eerlijkheid van de kinderen is dan mooi: “Haast niet voor te stellen hoe een oorlog voelt.”
76 jaar vrijheid herdenken op de basisscholen in Agelo en Ootmarsum
76 jaar Vrijheid werd op donderdag 8 april herdacht op basisschool ’n Baoken te Agelo en basisschool de Meander in Ootmarsum. De herdenking vindt plaats door het houden van de adoptieviering in de Nederlands Hervormde kerk in Ootmarsum. De leerkrachten en leerlingen van de groepen 8 verzorgen deze viering. Maar vanwege corona en het feit dat 4 april in het Paasweekend viel, werd de herdenking aangepast.
Op ’n Baoken werd de vlag halfstok gehesen en er werd één minuut stilte in acht genomen door alle leerlingen. Daarna werd de bevrijdingsboom, een Canadese esdoorn, onthuld. Deze boom is geschonken door de Stichting 75 jaar bevrijding Ootmarsum en omstreken.
Hanne Tijink las een zelfgeschreven verhaal over de oorlog voor.
Daarna vertrokken de leerlingen van groep 8 op de fiets naar hun adoptiemonument: het vliegeniersmonument aan de Oppersveldweg in Agelo. Daar werd een bloemenkrans gelegd en wederom werd er één minuut stilte in acht genomen. “Eén minuut stilte om te denken aan iedereen, die zijn leven heeft gegeven voor onze vrijheid, de slachtoffers die vielen en hoe fijn het is dat we nu in vrijheid leven!”
Blijvend indrukwekkend ook voor de schooljeugd
De achtstegroepers van de Meander legden een krans bij het monument op het Bergplein waar in 1945 een geallieerde bom ontplofte, omdat de piloot dacht boven bosgebied te vliegen. Tragisch genoeg was het de stad Ootmarsum. Er waren twee dodelijke slachtoffers te betreuren. De andere groep 8 van de Meander legde een krans bij de vier graven van de vliegeniers, die bij de Oppersveldweg sneuvelden. Vier bemanningsleden overleefden de crash op de Valkenberg niet, nadat hun vliegtuig door luchtafweergeschut of een Duits jachtvliegtuig waren aangevallen en geraakt.
Voorafgaand aan de herdenking is er een bezoek gebracht aan verschillende monumenten door de leerlingen van groep 6,7 en 8 van ‘n Baoken. Het Menco monument (geadopteerd door de Mariaschool te Reutum), het vliegeniersmonument en het monument op het Bergplein werden bezocht en daar werd de indrukwekkende geschiedenis over de gebeurtenissen verteld. Ook over de Stolpersteine aan de Grotestraat en de Walstraat werd uitleg gegeven. De leerlingen waren zeer onder de indruk en stelden talloze vragen. “Haast niet voor te stellen hoe een oorlog voelt!”
Ook in de klas werd aandacht aan de Tweede Wereldoorlog besteed. Zo werd de podcast ‘Op houten banden’ beluisterd. De school tv reeks ’13 in de oorlog’ werd bekeken en er zijn door de kinderen van de bovenbouw verhalen en gedichten geschreven.
De oorlog is nu een mensenleven voorbij, maar de verhalen blijven boeien en dat bewijs leverden de leerlingen van ’n Baoken en de Meander door hun enorme betrokkenheid bij deze indrukwekkende, plaatselijke gebeurtenissen.
< Vorig / Volgende bericht >
Gerelateerde berichten
Geslaagde reünie zesde klas uit het jaar 1988
13 maart 2023De zesde klas uit 1988, het jaar waar het Nederlands elftal Europees kampioen werd, kwam voor een tw...
Lees verder >Sfeervolle kerstviering basisschool ’n Baoken in Agelo
24 december 2022Lichtjestocht Op donderdag 22 december werd om 5 uur begonnen met de lichtjestocht. Lichtsnoeren ge...
Lees verder >Sfeervolle kerstviering de Meander
23 december 2022Kerst is en blijft een bijzonder feest. Zeker ook op basisscholen waar de leerlingen op hun paasbest...
Lees verder >