Han Damhuis en combinatie Meijers hebben de snelste duif


Pinksterzaterdag 26 mei  was een zonovergoten dag, mooie temperaturen en een stevige wind uit het oosten.  Een mooie dag voor de duivenmelker om zijn duiven op te wachten,  maar voor de duiven zelf was het afzien geblazen.  Er stonden 2 vluchten op het programma: een vitessevlucht vanuit Chimay, 317 kilometer en een eendaagse fondvlucht vanuit Pithiviers, 576 kilometer. Op voorhand was duidelijk dat het twee krakers zouden worden.  Het konvooi duiven van de afdeling 9 ( ruim 9000 duiven waarvan 95 uit Ootmarsum )  te Pithiviers  ging los om 07.00 uur. Het was Han Damhuis die om 16.22 uur zijn tweede getekende als eerste duif in Ootmarsum wist te klokken.  De gemiddelde snelheid was 1024 meter per minuut, wat overeenkomt met 61,5 kilometer per uur.  Deze vlucht kende verder nog twee uitblinkers, namelijk Kas en Karel Meijers en Theo Luttikhuis.  De comb. Meijers had (maar) twee duiven mee en was daarmee goed voor plaats 2 en  3. Theo Luttikhuis  draaide 5,6, 7 en 9 van de 8 gezette duiven.  “Wie heeft ze beter ?” , een gekende uitdrukking in de duivensport, was bij het afslaan van de klokken dan ook vaak te horen.  Sponsor van de weekendprijs van deze vlucht was Wortelboer Tuinen te Ootmarsum en zoals te doen gebruikelijk bij de Othmarvliegers was die prijs tevens de hoofdprijs en dus een prooi voor Han Damhuis.

De tweede vlucht van de dag was vanuit Chimay.  Ruim 18.000 duiven van de afdeling 9 (158 daarvan uit Ootmarsum) werden gelost om 08.30 uur. De snelheid van de eerste duif lag een stukje hoger dan de eerste duif vanuit Pithiviers, ruim 69 kilometer per uur. Het afstandsverschil tussen de twee losplaatsen was dan ook aanmerkelijk. Het zou voor de comb. Meijers een bijzonder gedenkwaardige middag worden.  De weersomstandigheden leken ideaal te zijn voor Heartbeat, de topduivin van de comb. Meijers.  Over deze duivin is al vaker lovend geschreven en dat was terecht: kopprijzen aan de lopende band en dan ook nog niet de minste.  Het was echter niet Heartbeat die als eerste arriveerde bij Meijers maar de ‘393’, eveneens een duif stammend uit de Heremans Custers lijn maar tegen haar hokgenoot tot op deze vlucht de mindere. Met het verstrijken van de tijd en het arriveren van meerdere duiven steeg de spanning bij de heren Meijers: Heartbeat  ontbrak op het appèl.  De duivenmelker weet hoe dat voelt: als de favoriet van het hok ontbreekt dan maakt het in feite niet uit of je nu de eerste gedraaid hebt of niet.  Waar het om gaat is de favoriet, de topper van het hok.  Vooral bij bewezen topduiven maakt de duivenmelker  iedere week bij het inkorven weer de afweging:  “zal ik ‘m nog spelen of niet.” Het risico dat de duif achterblijft, wat de oorzaak daarvan ook is, ligt altijd op de loer. Er zijn voorbeelden te over van duiven die voor de laatste keer ingekorfd zouden worden maar nimmer terug kwamen.  Karel Meijers was bij het afslaan van de klokken stellig:  Heartbeat moet nog een aantal vluchten mee. De vraag is of zoonlief daar ook zo tegen aan kijkt.  Hoe dan ook, ook zonder Heartbeat maakte de combinatie een dijk van een uitslag met maar liefst 7 duiven bij de eerste 10 waaronder de top 3.  Het waren de gebroeders Bert en Han Damhuis die de comb. Meijers enigszins bij konden blijven. Sponsor van deze vlucht was R. Blokhuis Glas te Oldenzaal die de weekendprijs nog diezelfde avond kon uitreiken.

Duivensport is niet alleen omgaan met de duiven maar het is ook omgaan met teleurstellingen. Zo vlieg je de ene week in de top 10, de week erna raak je nauwelijks de uitslag.  Waar het aan ligt ? Het lijkt een kwestie van een nog niet zo standvastige vorm,  maar het hoeft geen betoog dat dat voor ieder hok weer anders is. Hoe dan ook,  de eerstkomende vlucht is een midfondvlucht en de vliegduiven die één van voormelde vluchten hebben afgewerkt,  hebben er een hele dobber aan om zich binnen een week weer te herstellen alvorens ze weer ingekorfd kunnen worden.

De volledige uitslag:
Chimay, 158 duiven van 15 deelnemers
1,2, 3, 5,7, 8 en 9 comb. K. & K. Meijers
4. B. Damhuis
6. en 10 H. Damhuis

Pithiviers, 95 duiven van 14 deelnemers
1 en 8,  H. Damhuis
2 en 3,comb. K. & K. Meijers
4. D. Kuipers
5, 6 7 en 9. Theo Luttikhuis
10. Jim van Ingen.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Grootste duivenliefhebber ter wereld bij Kas en Karel Meijers

Het afgelopen weekend kregen Kas en Karel Meijers hoog bezoek uit China. Niemand minder dan de heer ...

Lees verder >
Othmarvliegers ‘schaatsen’ het nieuwe jaar binnen

Othmarvliegers ‘schaatsen’ het nieuwe jaar binnen

Postduivenvereniging de Othmarvliegers zijn het jaar begonnen om het seizoen 2023 af te sluiten met ...

Lees verder >
‘Senger-Toenman’ duif de sterkste na drie sponsorvluchten

‘Senger-Toenman’ duif de sterkste na drie sponsorvluchten

Jarenlang mochten de lezers van In en Om genieten van de wedstrijdverslagen van de Othmarvliegers. H...

Lees verder >