Harry Beld heeft kraanvogels in het vizier

Het is voor onze Ootmarsummer Harry Beld een jaarlijks uitstapje. In het najaar reist hij net zoals vele vogelliefhebbers af naar Diepholz in Duitsland. Dit is een heel bekend rustgebied voor kraanvogels, die op hun gevaarlijke reis naar het zuiden bij onze oosterburen  krachten op doen en fourageren. Zeker in deze tijd van het jaar zijn hier tienduizenden kraanvogels te vinden en afhankelijk van de weersomstandigheden kan deze statige vogelsoort  daar nog wel tot december bivakkeren. Sinds 2001 is de kraanvogel een echte Nederlandse broedvogel!  Al zijn het nog maar enkele broedpaartjes en zijn ze zeer afhankelijk van het weer en verstoring van de nesten. Het is niet zeker, maar zeker aannemelijk, dat de kraanvogel tot de Middeleeuwen in Nederland leefde; er was tot die tijd voldoende hoogveen om een uitstekende leefomgeving te vormen. In ons land zijn er weer wat gebieden, bijvoorbeeld het Dwingelderveld en Fochtelooerveen waar het mogelijk is dat kraanvogels broeden en hun jongen groot kunnen brengen.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
De hemelkraan stond deze dag open
Op het moment dat Harry Beld op deze regenachtige en gure dag de kraanvogels in het vizier kreeg werd er een aantal geschat van pakweg 28.000 kraanvogels. In het gebied Uchtermoor, Neustadtermoor en Rhedener Geestmoor in de buurt van Diepholz werden in 2014 maar liefst 104.000 stuks geteld. Op hun doorreis trompetteren  ze bij gunstige wind ook vaak over Ootmarsum.  In het voorjaar en najaar bestaat er de kans om een vreemd geluid in de lucht te horen. Een rauw keelgeluid alsof er iemand in nood is. Kijk je dan in de lucht dan zijn het vogels. Zwermen grote vogels met de nek ver naar voren. Kraanvogels die richting het zuiden trekken in het najaar en in het voorjaar richting het noorden. Kraanvogels zijn trekvogels met een schel rauwachtig trompetterend geluid, waarmee ze communiceren met elkaar. Het is een prachtige majestueuze vogel, die dus te bewonderen valt in de Duitse plaats Diepholz. Om de hele grote aantallen te zien is het nu nog redelijk vroeg, maar begin en half november is het één grote kraanvogelkolonie, die dus kan oplopen tot ruim 100.000 stuks. En dat zorgt  bij de vogelliefhebbers, maar ook voor andere belangstellenden voor een ongekend mooi schouwspel.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ze foerageren voornamelijk op maïsakkers, maar ook op aardappelvelden. Alles wat aan maïskorrels en aardappels is blijven liggen wordt gulzig opgeslokt om zo de maag te vullen voor  het vervolg van hun reis naar hun overwinteringsgebieden in Frankrijk en Spanje. Die trek is een indrukwekkend gebeuren wanneer het geluid van de kraanvogels te horen is en een enorme groep kraanvogels in een slordige V-vorm in de lucht, is waar te nemen. Voor aan de V-vorm vliegt de leidsman die van tijd tot tijd een trompetterend ‘kroe, kroe’ laat horen en de hele groep beantwoordt dit. Ze zijn daarom ook goed te onderscheiden van ganzen, die in een strakke V-vorm overvliegen.
Harry Beld heeft weer een aantal mooie foto’s weten te maken van deze kraanvogels en wie meer informatie wil weten over deze vogelsoort en hun aantallen in Diepholz kan een kijkje nemen op deze site: http://www.bund-dhm.de/01_htm/204_aktuell.htm


 

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Hoe mooi is de natuur

Hoe mooi is de natuur

Jaarlijks is Harry Beld wel te vinden in het Rhedenergeestmoor bij Diepholtz. Het is een natuurgebie...

Lees verder >
Springendal: goud in de bodem goud in de bomen

Springendal: goud in de bodem goud in de bomen

Natuurgebied Het Springendal staat de laatste weken erg in de belangstelling door de vondst van een ...

Lees verder >
Een korte film over kraanvogels

Een korte film over kraanvogels

Het is voor onze Ootmarsummer Harry Beld een jaarlijks uitstapje. In het najaar reist hij net zoals ...

Lees verder >