Tijdens een sfeervolle presentatie van het jaarboek 2025 van de Vereniging Heemhuis Ootmarsum en omstreken ontving Harry Wolbers uit handen van voorzitter Nettie Aarnink het eerste exemplaar. Voorzitter Nettie Aarnink reikte het eerste jaarboek aan hem uit en roemde Harry Wolbers als een bescheiden man. “Iemand, die echter altijd klaar staat om allerlei werkzaamheden te verrichten. Een gouden vrijwilliger en één met de natuur. Hij zaait, hij plant, hij schoffelt, hij regelt, metselt tegels aan muren en op vloeren en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan,” vertelt Nettie Aarnink. “Het is jou zeer gegund dat jij dit jaar het eerste exemplaar van ons prachtige jaarboek krijgt.” Harry voelde zich zeer vereerd en ook zijn vrouw werd met een bos bloemen in de hulde betrokken.
Namens de redactie verwelkomde Peter Baanstra de vele aanwezigen. Hij richtte een welgemeend woord van dank naar de schrijvers, die heel betrokken zijn bij het tot stand komen van het jaarboek.
Ook een welgemeend dankjewel ging uit naar vormgeefster Mrieke Peters. Vervolgens werden de verhalen en gedichten, die in het boek zijn opgenomen, op ludieke wijze belicht. Samen met zijn andere redactieleden, Rosalien Krabbe en Marja Reinders, waren er liedjes bedacht, die een link kenden met de bijdragen in het jaarboek. Zo werd op originele wijze de inhoud van het boekwerk stukje bij beetje bekend gemaakt. Het bleek een goede greep om het op deze wijze te doen, want ook de driejarige kleindochter van stadsdichter Henny Olde Meule klapte en danste mee met de getoonde liedjes. Een optreden dus voor een breed publiek…
Dat geldt ook zeker voor het jaarboek 2025. De onderwerpen zijn weer heel divers en belichten nagenoeg het hele heem van Ootmarsum en omstreken.
Natuurlijk zijn er de vaste onderdelen, waaronder ’t Pröätke, dit jaar met Betsy Peters-Niehoff, de Siepeldingetjes van Freddy Mensink en de kroniek verzorgt door Ans ter Huerne en Ine Hulsman. Diverse werkgroepen vanuit het Heemhuis hebben hun medewerking verleend en dus zijn er met recht prachtige bijdrages te vinden over ‘De ekster’ en de ‘Ganzenmarkt’. Hoe mooi is ook het overzicht van de werkzaamheden in het Heemhuis, want dat wordt het kloppend hart van de vereniging waar heden en verleden voor de toekomst gewaarborgd zijn. Daarnaast wordt de lezer getrakteerd op bijdragen over ‘Greun haal’n’ en ‘Noaber treff’n’. De toneelvereniging Ootmarsum en de scouting Ootmarsum worden belicht net als de verdwenen watermolen aan de Laagsestraat. Op de voorpagina staat een hele mooie foto van het klooster en ook dit onderwerp heeft een plek gevonden in het jaarboek. Niet zozeer vanuit het verleden met de zusters, maar het traject hoe Gerard Kosse en zijn kompanen dit gebouw heeft getransformeerd naar appartementen.
De Groentebroertjes komen aan bod en hoe leuk is het om die historie van deze drie broers te lezen, die al bijna 40 jaar op de Ootmarsumse markt staan. Zelfs wordt een antwoord gegeven op de vraag wie Otto Volgenant is. Een gedicht van stadsdichter Henny heeft een mooie plek gevonden net als een Paasgedicht van Ben Morshuis. Het jaarboek begint trouwens met de KOSC revue, geschreven door Guus Klaas, uit het roemruchte artistieke verleden van destijds hele bekende Siepels en Siepelinnen.
Donateurs van het Heemhuis krijgen het jaarboek, dankzij de vrijwillige postbezorgers’, in de bus. Andere belangstellenden kunnen dit jaarboek voor 10 euro aanschaffen bij Jos en Silvia Brummelhuis.