Bijna 39.000 mensen overleden in Nederland aan hart- en vaatziekten in 2016. Wereldwijd is hart- en vaatziekten de belangrijkste doodsoorzaak. In 2015 hadden naar schatting 17,7 miljoen mensen hier mee te maken. Bijna 25% van de bevolking neemt statinemedicatie en velen volgen daarnaast een dieet met minder vet waardoor dood door hartaandoeningen elk jaar toeneemt! “We worden voorgelogen over de gezondheid van ons hart”.
Dit zijn de woorden van hartchirurg Dr. Dwight Lundell. Hij is auteur van ‘The Cure for Heart Disease’ en ‘The Great Cholesterol Lie’. In 2012 schreef hij een artikel over een gezonde levensstijl die hartziekten, hoge bloeddruk, diabetes en de ziekte van Alzheimer voorkomt èn… terugdraait. “Wij artsen onze training, kennis en autoriteit krijgen vaak een tamelijk groot ego en dan is het moeilijk toe te geven dat we ongelijk hebben. Ik geef toe dat ik ongelijk heb als hartchirurg met 25 jaar ervaring en na meer dan 5.000 openhartoperaties te hebben uitgevoerd”.
Hij vertelt dat het voorschrijven van medicijnen om cholesterol te verlagen de enige geaccepteerde toepassing was plus een dieet om de inname van vet sterk te beperken. Afwijking van deze aanbeveling werd als ketterij beschouwd. Het lichaam is een ingewikkeld systeem en is uitgerust met het vermogen zichzelf te beschermen en te genezen van ziekten maar dit vermogen is tevens ook de oorzaak van veel ziekten
Het natuurlijke afweersysteem van je lichaam is ontworpen om vreemde indringers, zoals bacteriën en virussen, buiten te sluiten. Ontstekingen zijn natuurlijk en essentieel bij zowel bescherming als genezing. Echter, chronische ontsteking is net zo schadelijk als een acute ontsteking gunstig is”. Velen van ons voeden onbewust ontstekingen. Ontstekingen worden in onze bloedvaten veroorzaakt door een vetarm dieet. Naast het consumeren van te veel koolhydraten (meel en suiker) consumeren we ook te veel omega 6-rijk voedsel. Meel, suiker en plantaardige oliën komen in vrijwel elk verpakt product voor; ook in biologische en natuurlijke voeding. Omega-6 is een deel van elk celmembraan en het controleert wat er in en uit de cel gaat. Omega-6 moet in de juiste balans zijn met omega-3. Wanneer dit niet in balans is produceren onze celmembranen chemicaliën, cytokinen, die ontstekingen veroorzaken. Hoe meer we bereid en verwerkt voedsel consumeren, hoe meer we de, chronische, ontstekingen voeden.
Wanneer we koolhydraten consumeren verteert ons lichaam deze koolhydraten in o.a. glucose. Zodra glucosemoleculen hun weg vinden in de bloedbaan scheidt de alvleesklier insulinehormonen af. Insuline reguleert de hoeveelheid glucose in het bloed. Als een cel vol is en geen glucose nodig heeft stijgt de bloedsuikerspiegel en wordt glucose opgeslagen als vet.
Wanneer de bloedglucosespiegels verhoogd blijven, kunnen de bloedvaten niet volledig ontspannen of verwijden. Suikermoleculen kunnen zich hechten aan verschillende eiwitten die op hun beurt de bloedvatwand beschadigen. Deze herhaalde verwonding van de bloedvatwand veroorzaakt ontstekingen wat leidt tot vaatschade en een verhoogd risico op beroerte en hartaanvallen. Wat we consumeren beïnvloedt onze gezondheid.
Consumeer verse groenten in elke kleur van de regenboog bij elke maaltijd en leg de nadruk op je groene bladgroenten. Elimineer plantaardige olie (soja, maïs, koolzaad, pinda’s, zonnebloemen, saffloer) – biologisch of niet. Gebruik kokosolie of biologische grasboter.
Dierlijke vetten bevatten minder dan 20% omega-6 en veroorzaken veel minder ontstekingen dan de aangeprezen ‘gezonde oliën’. Zoals Dr. Lundell stelt: “de wetenschap dat alleen verzadigd vet hartziekten veroorzaakt, bestaat niet. Cholesterol is niet de oorzaak van hartziekten. Deze theorie heeft geleid tot de ‘no-fat, low-fat’ trend die op zijn beurt het voedsel heeft gecreëerd dat deze ontstekingsepidemie veroorzaakt. De reguliere geneeskunde maakte een enorme fout toen het mensen adviseerde verzadigd vet te vermijden en te vervangen door oliën met een hoog gehalte aan omega-6. Vermijd behandeld voedsel en gemak producten die u in de supermarkt vindt; dit is geen voedsel maar vulling.
Frederick