In veel jaarboeken van de Heemkunde zijn verhalen opgenomen met Ootmarsummers. Deze verhalen werden ’n Pröätke met… genoemd. Een enthousiast stel mensen uit de Siepelstad heeft het idee opgepakt om van al die Pröätkes, maar ook van andere levensverhalen een bloemlezing te maken en deze een mooie plek te geven in een nieuwe uitgave.
Het boek met Pröätkes en levensverhalen van 49 stadsgenoten ligt inmiddels bij de drukker en wordt half november gepresenteerd.
De Pröätkes zijn doorspekt met humor en leuke anekdotes, terwijl de levensverhalen een meer beschouwend karakter hebben en terugkijken op een bepaald aspect van het leven in Ootmarsum als bijvoorbeeld de Gezondheidszorg of restauratie van de kerk. Allemaal beschreven door het oog van een stadsgenoot. Tezamen vormen ze een stukje levendige geschiedenis van het leven in Ootmarsum in de 20e eeuw.
De Pröätkes, die teruggaan naar de periode van vóór de oorlog, schilderen een leven dat gekenmerkt wordt door hard werken en weinig vrije tijd en luxe. Na de lagere school ging je aan het werk. Aanpakken was het motto. Toch heeft iedereen het ervaren als een gelukkige, gezellige jeugd. Misschien door het kleinschalige van die tijd? De grootste werkgever in die periode was de Twentse Damastfabriek. De zelfstandige middenstanders moesten hard werken om hun hoofd boven water te houden. Ook al ken je deze mensen niet persoonlijk, je kruipt in hun huid en wordt meegevoerd in hun leven.
Hoe is Ootmarsum uitgegroeid tot het stadje dat het nu is? Dit is zeker te danken aan de voortvarendheid waarmee in de jaren vijftig en zestig de zaken zijn aangepakt. Wethouder Hulsink, burgemeester Grotenhuis, VVV-mensen als Wim Essink en Herman Veelers deden er alles aan om Ootmarsum op de kaart te zetten. Het toerisme nam toe. De jongere generatie nam het bedrijf van vader of grootvader over en bracht met nieuwe ideeën en initiatieven vele familiebedrijven tot grote bloei. . Je ziet als het ware de welvaart toenemen.
‘Stadsgenoten vertellen…’ is een boek om even weg te zakken in de tijd van weleer en nu. Vanaf half november is het te koop voor € 24,50 bij de boekhandel. U kunt het boek ook nu al via de e-mail bestellen:
stadsgenotenvertellen@gmail.com
Vul uw adresgegevens in en het aantal boeken dat u wenst te ontvangen