Het was in 2021 een koude en gure Bevrijdingsdag. 5 mei 1945 was voor wat het weer betreft wel iets beter, maar ook toen hield de temperatuur niet over en viel er de nodige nattigheid uit de hemel.
Bevrijding 1945 op een koude en natte lentedag
Op 5 mei 1945 werd het in De Bilt niet warmer dan 12,4 graden. De wind was matig en overdag scheen de zon ruim 5 uur. Wel was het nat, want in ruim 6 van de 24 uur viel bijna 8 mm regen naar beneden. Na deze Bevrijdingsdag kwam het met het weer ook helemaal goed.
In 1945 was er natuurlijk het feestgedruis, de opluchting, het ruiken van de vrijheid en konden mensen massaal de bevrijding vieren. In 2021 zag de Bevrijdingsdag er heel anders uit. Net als in 2020 kon er door het Coronavirus nog steeds niet massaal iets gevierd worden. Het moest dus op kleine schaal en overal in het land waren er kleinschalige activiteiten. Toch heeft het veel impact. Het zijn vaak de kleine dingen, die het doen. Dat merkten ook de bestuursleden van 75 jaar Vrijheid Ootmarsum en Omstreken. Zij pakten het initiatief op om ook in de Siepelstad de Vrijheidsmaaltijdsoep te verstrekken.
De Amanshoeve, Welstee en zorgcentrum Franciscus kregen voor hun bewoners en het personeel deze soep aangeboden.
Met een legertruck werden de pannen met vrijheidssoep rondgebracht. Ondertussen werden er in het centrum van het stadje, bij brasserie Rien Schulten en De Pastorie, twee uitgiftepunten klaar gemaakt waar voorbijgangers konden genieten van deze maaltijd. Tevens werd de Bevrijdingsroute uitgedeeld en velen maakten er gebruik van om langs plekken te lopen, die een belangrijke rol in de Tweede Wereldoorlog hebben gespeeld.
Heerlijke, eerlijke soep
Om 12.00 uur luidden de klokken van de Protestantse kerk en de r.-k. kerk Simon en Judas. Een twee-eenheid, die de start inluidde van deze actie. In het centrum stond de legertruck, dit keer als symbool van 76 jaar vrijheid. Het was niet overdreven druk, maar toch kwamen er regelmatig mensen langs de uitgiftepunten om daar een kom soep te krijgen. Ootmarsummers en toeristen werden verwarmt door deze Vrijheidssoep en tevens verbond het de mensen, die op deze koude en gure dag er toch op uittrokken. “Heerlijke, eerlijke soep,” gaf één van de ‘soep-eters’ aan en dat is een groot compliment aan kok Chris Oosten en zijn keukenpersoneel, die de soep hadden bereid. “Het was verwarmend en verbindend,” lieten de bestuursleden weten, “We hopen in september toch nog iets te kunnen organiseren in het kader van Vrijheid en ook in de komende jaren blijven we ons inzetten om het herdenken en het vieren hand in hand te laten gaan in ons mooie stadje.”
Foto’s Hanneke Spermon