Herdenken bevrijding Ootmarsum indrukwekkend gebeuren

Leerlingen van de groepen 8 van de basisscholen ’n Baoken en de Meander stonden stil bij de bevrijding van Ootmarsum en haar buurtschappen op 4 april 1945. De herdenking en tevens adoptieviering, de basisscholen hebben oorlogsmonumenten geadopteerd, zorgde voor indrukwekkende momenten.

Leerkracht Robert Westerhof heette iedereen welkom en praatte het programma aan elkaar. Hij noemde deze bijeenkomst waardevol om stil te staan wat er allemaal in de oorlog is gebeurd en vermeldde twee ingrijpende gebeurtenissen in en rond Ootmarsum. “Op de Valkenberg stortte een vliegtuig neer met daarin vier vliegeniers, die nooit meer thuis zouden komen. En op het Bergplein, hier net naast de kerk, kwam een bom terecht, die het leven kostte aan twee inwoners.  Dankzij de verhalen uit het geschiedenisboek over Ootmarsum van de Ben Morshuis Stichting hebben we daar op school aandacht aan kunnen besteden. Tevens hebben we een speurtocht gehouden langs de Stolpersteine en kwamen daar namen tegen, die we niet kenden. Vandaag herdenken we dat Ootmarsum 74 jaar geleden bevrijd is en we voelen allemaal dat zoiets als een oorlog nooit meer mag gebeuren. Wat dat betreft mogen we heel blij zijn dat we al 74 jaar geen oorlog meer hebben gekend en laten we dat koesteren.”

Met muziek, zang en declamaties kende het programma veel variatie. Indrukwekkend waren de voorgelezen verhalen van twee kinderen, die werkelijkheid en fictie hadden gecombineerd en daarmee de levens van twee omgekomen Joodse mensen treffend typeerden.

Wethouder Ilse Duursma sprak de kinderen toe en noemde het bijzonder waardevol dat een dergelijke bijeenkomst wordt gehouden. “Volgend jaar vieren we 75 jaar bevrijding en ik kan nu al beloven dat dit binnen onze  gemeente op grootse wijze wordt gevierd. Dit jaar vieren we ook dat we in Nederland 100 jaar kiesrecht hebben en dat betekent dat we niet gedwongen worden, maar onze vrije keuze mogen uiten. Het is mooi dat we respectvol met elkaar om kunnen gaan en laten we dat vooral voor ogen houden. Ik wil jullie namens de gemeente bedankten dat de beide scholen deze oorlogsmonumenten adopteerden. Op deze wijze kunnen we blijven gedenken en stilstaan bij die verschrikkelijke oorlog en aan de andere kant dankbaar te zijn voor onze vrijheid,” liet de wethouder weten.

Na afloop van deze boeiende bijeenkomst liepen de kinderen met hun leerkrachten naar het oorlogsmonument op het Bergplein. Daar hees men de vlag en legden de leerlingen een krans om vervolgens een minuut stilte in acht te nemen. Kinderen van ’n Baoken vertrokken daarna naar het monument op de Valkenberg om daar een krans te leggen, terwijl de leerlingen van de Meander hun krans bij de graven van de vier vliegeniers op de Hervormde Begraafplaats legden.

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Geslaagde reünie zesde klas uit het jaar 1988

Geslaagde reünie zesde klas uit het jaar 1988

De zesde klas uit 1988, het jaar waar het Nederlands elftal Europees kampioen werd, kwam voor een tw...

Lees verder >
Sfeervolle kerstviering basisschool ’n Baoken in Agelo

Sfeervolle kerstviering basisschool ’n Baoken in Agelo

Lichtjestocht Op donderdag 22 december werd om 5 uur begonnen met de lichtjestocht. Lichtsnoeren ge...

Lees verder >
Sfeervolle kerstviering de Meander

Sfeervolle kerstviering de Meander

Kerst is en blijft een bijzonder feest. Zeker ook op basisscholen waar de leerlingen op hun paasbest...

Lees verder >