De muziek loopt als een melodieuze rode draad door het leven van Herman Koops. Een muzikale duizendpoot: dirigent, organist, kerkmusicus, muziekdocent en componist. In alle facetten van de muziek heeft hij zijn inbreng en niet alleen op lokaal terrein, maar ook regionaal, nationaal en zelfs internationaal. Een bevlogen musicus, die tot zijn eigen verrassing tijdens het concert met zijn dameskoor Cantabilé geridderd werd in de Orde van Oranje Nassau.
Waarnemend burgemeester Ineke Bakker reikte de versierselen uit. Dat gebeurde na het één na laatste nummer van het succesvolle concert en dat leidde tot een bijzonder moment voor de dirigent van Cantabilé. De musicus Herman Koops werd op dat moment gedirigeerd naar een zitplaats om de toespraak van de burgemeester vol met loftuitingen in ontvangst te nemen.
“Herman Koops ziet muziek als een bindmiddel tussen muziek en organisaties. Het grensoverschrijdende element van de muziek zet hij met intense betrokkenheid en bevlogenheid in,” benadrukt burgemeester Ineke Bakker.
Muziek is belangrijk voor iedereen, want iedereen kent wel een nummer dat ‘pakt’. Het geeft aan hoe belangrijk muziek in het leven van de mensen is. “In 1986 ben je officieel benoemd tot organist van de Protestantse gemeente. Daarvoor heb je al vaak op dit orgel gespeeld als invaller voor je vader Henk Koops. Daarnaast volgde je het conservatorium en begeleidde je kinderkoren, cantorijen en onder meer het koor Ootmusica tijdens de nodige uitvoeringen en optredens in de kerk.”
Tevens is Herman Koops een ware pleitbezorger om de kerkorgels in Ootmarsum in stand te houden. “Herman, jij weet als geen ander hoe belangrijk muziek kan zijn bij bijzondere gebeurtenissen in het leven van mensen. Dit kan troostend, maar ook heel feestelijk zijn,” geeft de burgemeester het belang van muziek aan.
Het plezier in het samen maken van muziek is een belangrijke drijfveer geweest voor de musicus. Vanaf 1987 ius hij dirigent geweest van meerdere koren in de regio. Mardi le Vingt is een voorbeeld, maar dat geldt ook voor het Vrouwenkoor Cantabilé. Zijn inspirerende wijze van dirigeren zorgde voor een nieuwe impuls en voor veel plezier voor de koorleden tijdens repetities en concerten. Tevens was Koops maatschappelijk betrokken en organiseerde hij een benefietconcert voor een zieke plaatsgenoot en trad belangeloos op bij de opening van de Mariakapel in Agelo.
“U weet dan precies hoe u met zang en klank de mensen kunt raken. U inspireert niet alleen met het werk van anderen, maar ook met uw eigen composities. Bijvoorbeeld met de mis en kerstliederen die u speciaal voor uw jubileumconcert heeft gecomponeerd. Ik heb zelf het genoegen gehad om van dit prachtige concert te mogen genieten. U wordt gezien als een van de belangrijkste Twentse cultuurbouwers en als een onmisbare schakel in het Oost-Nederlandse muziekleven. Een ware internationale ambassadeur van de Nederlandse muziek en uitvoeringspraktijk. U heeft nieuwe muziekensembles opgericht en heeft deze tot grote hoogte gebracht in kwaliteit en originaliteit van repertoirekeuze en repertoire-opbouw. U heeft Twentse musici en ensembles naar het buitenland gebracht en vanuit het buitenland naar Twente. Men zegt dan ook niet voor niets: Herman Koops, wereldberoemd in Twente,” complimenteert Ineke Bakker deze Ootmarsumse musicus. Met een ovationeel applaus worden hem vervolgens de versierselen uitgereikt.
‘koninklijke’ foto’s zijn van Caspar Kouijzer