Na drie adembenemende partijen kroonde Herman Veelers zich tot de nieuwe biljartkampioen van Ootmarsum. Veelers scoorde na de drie wedstrijden de meeste punten en won daarmee de Zilveren Roos. Tevens kreeg hij uit handen van de eigenaar van ‘De Nieuwe Roos’, Gerrit van der Berg, een prachtige bokaal, die samen met de Zilveren Roos ongetwijfeld een ereplaats krijgt in de huiskamer van de sympathieke biljarter.
Zijn tegenstanders, Ben Asbreuk en Gerard Essink, hadden zich al eens eerder gekroond tot Ootmarsums biljartkampioen; voor Herman Veelers was het een primeur. De basis voor de titel legde Veelers in de eerste wedstrijd, die hij van Gerard Essink wist te winnen. In de volgende confrontatie speelden Essink en Ben Asbreuk gelijk tegen elkaar. In de laatste partij moest Ben Asbreuk de partij winnen, maar Veelers bereikte als eerste het aantal punten dat hij moest scoren. In de nastoot verrichtte Asbreuk nog wel een huzarenstukje door na een prachtige serie ook zijn vereiste punten te scoren, maar dat leverde hem slechts een gelijke stand en dus maar één punt op. Veelers kon vervolgens van het talrijke publiek de felicitaties in ontvangst nemen. Harry Schulten reikte namens de organisatie de Zilveren Roos uit.
De eerste finalewedstrijd kende al meteen een spannend verloop. Gerard Essink moest op grond van eerder behaalde resultaten 50 punten scoren, terwijl zijn tegenstrever Herman Veelers aan 25 caramboles voldoende had. Voor een leek is dit op het oog een vreemde situatie, maar de biljarters hebben hier geen enkele moeite mee, want daardoor is er sprake van een open Ootmarsums kampioenschap met kansen voor iedereen. Herman Veelers begon uitstekend en kende na 4 beurten een 8 – 3 voorsprong. In het vervolg lukte het Gerard Essink om de marge in zijn voordeel te laten kantelen en met een knappe tussensprint nam hij na 8 beurten een 30-15 voorsprong. In de negende beurt miste Essink en kreeg dus een kruis, waarna Veelers zijn slag sloeg en een prachtige serie van 7 caramboles maakte. In deze serie kreeg Veelers regelmatig de handen op elkaar van de aanwezige supporters. Essink zorgde met een stuiptrekking nog voor een serie van 6 en dat leverde een stand op van 36-22. Herman Veelers moest er dus nog drie, terwijl Essink nog 14 caramboles van de winnende eindstreep verwijderd was. Veelers kwam op 23, maar miste het 24e punt. Essink pakte een serie van 3, waarna Veelers in de volgende beurt het 24e punt scoorde, maar achterwege liet om de partij te beslissen. Essink noteerde nog een serie van 5 en moest vervolgens toezien dat Veelers met een prima stoot zijn winnende carambole produceerde.
In de tweede partij kruisten Gerard Essink en Ben Asbreuk hun keustokken. Essink moest er opnieuw 50 maken, terwijl Asbreuk aan 34 punten voldoende had. Essink wint de afstoot en begint met een serie van vier. Asbreuk antwoordde met een prachtige driebander, maar gaf daar geen vervolg aan. Daarna ontspon zich een wedstrijd met wisselende mogelijkheden. Asbreuk produceerde in de tweede beurt een mooie en goed verzorgde serie van 7 punten, maar daarna leek Gerard Essink het initiatief naar zich toe te trekken. Toch wist Essink zijn niveau niet vast te houden, waardoor Asbreuk zich knap terugvocht in de wedstrijd. In de vijftiende beurt leek Essink de partij in zijn voordeel te beslissen. Met een serie van 14, waaronder een prachtige piquébal strandde de biljarter op 49-28. Onder adembenemende stilte vocht Asbreuk zich terug tot 49-31, waarna Gerard Essink opnieuw de kans kreeg om het winnende punt te maken. Hij miste echter, waarna Asbreuk slechts één keer scoorde. Essink benutte in de 17e beurt wel zijn kans en kwam op de benodigde 50 punten. Met alleen een hoorbare afzuigkap in de verder doodstille zaal wist Asbreuk echter toch nog 2 keer te scoren, waardoor deze wedstrijd gelijk eindigde. Door dit resultaat was Essink uitgeschakeld voor de eindoverwinning en moesten Ben Asbreuk en Herman Veelers in hun onderlinge partij uitmaken wie de Zilveren Roos trofee in ontvangst mocht nemen.
Ben Asbreuk startte voortvarend en kende na 2 beurten een 11-2 voorsprong. Met name zijn 7e en 9e carambole leverde een spontaan applaus op van de biljartkenners. Herman Veelers pareerde echter met een uitstekende serie van 6 punten en liet daarbij zien dat hij niet alleen kan biljarten, maar ook als een acrobaat van de biljarttafel kan springen na een stoot achter zijn rug langs. In de volgende beurten wist Ben Asbreuk niet te scoren, waardoor Veelers op 11-10 kwam. In de 6e beurt herpakte Ben Asbreuk zich en mede dankzij een gunstig klosje nam hij een 19-12 voorsprong. Daarna lukte het Asbreuk niet meer om een constant niveau op de tafel te brengen. Herman Veelers laat met een knappe serie van 6 de wedstrijd kantelen en ziet zijn achterstand slinken tot 20-21. In de 8e beurt faalt Asbreuk en weet Veelers met een korte serie van 3 zich nog twee punten verwijderd van de Zilveren Roos. In de 10e beurt is het zover en heeft Veelers zijn score behaald, maar is de nastoot voor Ben Asbreuk. Voor Asbreuk is echter bij een gelijke stand de tweede plaats het hoogst haalbare, maar bevrijdt van de spanning weet hij met een geweldige serie van 12 caramboles er alsnog een gelijkspel uit te slepen. Het bleek niet voldoende voor het kampioenschap, maar het geeft wel aan dat deze editie van het Ootmarsums biljartkampioenschap er eentje is om in te lijsten. Prachtige wedstrijden met verrassende winnaars en een toenemende publieke belangstelling.
In café De Nieuwe Roos is er trouwens iedere avond, met uitzondering van de dinsdag, een biljartclub actief en dat geldt ook voor de donderdag – en vrijdagmiddag. Liefhebbers zijn op één van deze avonden of middagen van harte welkom om de sfeer te proeven. Het biljarten is een heel sociaal gebeuren en dus de moeite waard om het eens te proberen. Alle biljartverenigingen van Ootmarsum ontvangen aspirant biljartliefhebbers van Ootmarsum mat open armen.