Daar waar de Overijsselse Vecht samenstroomt met het Zwarte Water, is een unieke plek te vinden in Nederland. Hier komen ook natuurliefhebbers en waterliefhebbers uit ‘in en om’ Ootmarsum Om daar te genieten van het water, de flora, de wind en de vrijheid.
Het gebied Uiterwaarden Zwarte Water en Vecht is daarom aangewezen als één van de 24 Natura 2000-gebieden in Overijssel. In en nabij deze natuurparels, ligt een opgave om de natuur te herstellen en versterken en zo tevens economische ontwikkelingsruimte elders te creëren.
Om de kwetsbare natuur te behouden en weerbaarder te maken tegen invloeden van buitenaf, worden maatregelen genomen om de effecten van de stikstofuitstoot tegen te gaan en de natuur te versterken. Met de invoering van het Programma Aanpak Stikstof, komt er door het natuurherstel weer ruimte vrij voor economische ontwikkeling.
Wat betekent dit voor de grondeigenaren?
Om de natuurdoelen te realiseren worden de gronden in en nabij het Natura 2000-gebied ingericht met natuur en mag niet meer worden bemest. Aangezien een deel van deze gronden nu nog wordt gebruikt voor onder meer de landbouw, hebben de maatregelen gevolgen voor de meeste grondeigenaren en -gebruikers. In het afgelopen half jaar heeft vertrouwenspersoon Klaas van der Wal de grondeigenaren bezocht. Tijdens deze keukentafelgesprekken zijn het gebiedsproces en de opgave in de Uiterwaarden Zwarte Water en Vecht toegelicht (wat moet er gebeuren) en zijn de (ontwikkelings)wensen van de grondeigenaar verkend.
Veldbezoeken brengen percelen in kaart
Na de keukentafelgesprekken zijn de grondeigenaren zoveel mogelijk betrokken bij de veldbezoeken in mei en juni. Zij kennen hun grond immers het beste. Tijdens deze veldbezoeken is veel informatie verzameld van de grondeigenaar over het grondgebruik in het verleden en de waterhuishouding. Bovendien kunnen de grondeigenaren zich zo een beter beeld vormen van de toekomstige agrarische mogelijkheden van de grond.
De betrokken partners in dit gebiedsproces willen tevens de agrarische structuur versterken. In het gebied, dat in de gemeenten Zwartewaterland en Zwolle ligt, blijkt ruilgrond in veel gevallen de sleutel tot een vrijwillige natuurrealisatie. Grond is cruciaal voor de landbouw en dat wordt door de milieueisen alleen maar meer. Aangezien ruilgrond schaars is, gaat provincie Overijssel hierin investeren.
Ontwerp inrichtingsplan ter inzage
Op basis van de keukentafelgesprekken en de veldbezoeken wordt de komende maanden een concept inrichtingsplan opgesteld. Hierin zijn de natuurdoelen, de inrichtingsmaatregelen en het beheer beschreven. Dit najaar vindt een informatiebijeenkomst plaats waar bewoners en andere belanghebbenden het ontwerp inrichtingsplan kunnen inzien.
Unieke plek
Een deel van de Uiterwaarden Zwarte Water en Vecht overstroomt soms tot laat in het voorjaar. Hierdoor wordt slib en verrijkt rivierwater aangevoerd en worden sterk concurrerende grassen belemmerd in hun groei. Tegelijk krijgen veel soorten kruiden ruimte om zich te vestigen of om uit te groeien. De uiterwaarden bestaan uit buitendijkse graslanden, waarin kolken, rivierduinen en hakhoutbosjes voorkomen. Bijzonder in het gebied zijn de Glanshaverhooilanden en Grote Vossenstaartgraslanden met onder andere de unieke Kievitsbloem. Naast flora is het gebied ook belangrijk voor bijzondere diersoorten, zoals de schuwe Kwartelkoning, de Roerdomp, het Porseleinhoen en de Zwarte Stern.