Hoe kunnen we ooit ons doel bereiken als we geen doelen hebben? Over een paar dagen bereiken we het jaar 2020; een moment, waarop veel mensen doelen stellen, die ze willen gaan halen in dat nieuwe jaar. Kilo’s afvallen, een andere baan vinden, de marathon lopen enz. Bijna evenveel mensen zullen in de loop van dat jaar het behalen van dit begeerde doel ook weer loslaten en de realisering ervan opgeven!
Een populair systeem voor het behalen van succes komt van Napoleon Hill. Hij formuleerde zeventien principes voor succes door meer dan 500 succesvolle personen te interviewen om te ontdekken waardoor ze zo enorm veel bereikt hadden. Hill schreef talloze boeken die bestsellers werden waaronder: Think & Grow Rich.
Het eerste principe van Napoleon Hills zeventien principes van succes, is het definiëren van het doel. Dit grondprincipe leert, dat als we succes willen hebben, we helder ons doel moeten omschrijven. Hij schrijft: “Je succes begint bij de fundamentele vraag: waar ga je naar toe? Definiëren van je doel is het beginpunt en het ontbreken daarvan vormt het struikelblok voor 98 van de 100 mensen omdat ze nooit werkelijk hun doelen omschrijven en ernaartoe werken.
In zijn boeken en cursussen benadrukt Hill dat 98% van de mensen nooit besluit wat hun hoofddoel in het leven is. Hij onderwijst dat het omschrijven van je doel het verschil uitmaakt tussen succes hebben en niet hebben. Een persoon bezit deze eigenschap als hij weet wat hij in het leven wil en zó vastbesloten is dat te krijgen dat het een obsessie wordt en ondersteunt die obsessie door constante inspanning en een gedegen planning.
“Waar u uw zinnen op zet, dat zult u worden, zult u realiseren, zult u hebben”. Dit vereist het omschrijven van het doel, het stellen van het doel en het doelbewust handelen om daar te komen. Het is zoiets als het verschil tussen het lezen van medische boeken als hobby en het daadwerkelijk naar een medische faculteit gaan om hersenchirurg te worden.
Nadat we het doel hebben besproken (goal-setting), moeten wij onze aandacht gaan richten op de volgende stap, namelijk die van ‘goal–fitting’. Wat is goal–fitting en waarin verschilt het van goal–setting? Bij goal–setting, definiëren wij nauwkeurig wat onze doelen zijn. Goal–fitting is het proces waarin wij ons voorbereiden om onze gekozen doelen te bereiken. Wanneer wij ons bezig houden met goal–fitting, onderzoeken wij onszelf en ons leven, om te zien waar we verandering in kunnen aanbrengen, wat we anders dienen te doen en wat we momenteel niet doen. Het is echt een kwestie van houding. Goal–setting, gecombineerd met goal–fitting geeft zo’n fijn ‘ik kan het’ gevoel, dat het lijkt alsof je alles kunt, ongeacht wat je moet doen om je doel te bereiken.
We kennen wel het gevoel dat we hebben nadat we besloten hebben om het behalen van dat begeerde doel los te laten. Iets van: “goh, zonde, ik was al zo’n eind op weg en er bijna” of “toch wel slap van me” enzovoorts. Het is daarom een goed ding te beseffen dat de goal-fitting een ‘ongoing proces’ is waar je eigenlijk dagelijks aan werkt, bijstelt en mee bezig bent. Het doel is gedefinieerd in het begin en dat doel verandert niet, je hoeft er ook niet meer mee bezig te zijn. Je goal-fitting vereist, zoals het woord ook al zegt, voortdurende aanpassing en…discipline, karakter en uithoudingsvermogen!
Napoleon Hill erkent geïnspireerd te zijn door Meesters van Wijsheid toen hij zijn boek schreef en verklaart dat een van die Meesters met hem communiceerde en specifieke informatie gaf. Blijkbaar willen die Meesters het belang onderstrepen van het hebben van een doel. Doelen die je bereikt tijdens je leven en waardoor je oefent in het bereiken van het ultieme levensdoel! Moet je dan weten wat dat ultieme doel is!?
Een bijzonder goed 2020 gewenst, het wordt een onstuimig jaar, in meerdere opzichten.
Frederick