Het Oversticht bestaat 100 jaar

2025 is een bijzonder jaar. Een jubileumjaar ‘Het Oversticht’. Zij blikken met trots terug op belangrijke mijlpalen uit het verleden en op wat ze samen hebben bereikt. “Maar we richten onze blik vooral op de toekomst. Het hele jaar door organiseren we inspirerende activiteiten en bijeenkomsten. Samen staan we stil bij onze leefomgeving en hoe we die verder kunnen ontwikkelen. Speciaal voor dit jubileum legt fotograaf Eddo Hartmann onze omgeving op unieke wijze vast, met beelden om te bewonderen én die je laten nadenken. Benieuwd naar wat er op de planning staat? Houd onze website en Socials in de gaten en vier dit jubileum met ons mee!,” laat het bestuur weten.

Ongelooflijk veel veranderd
In 1925 werd Het Oversticht opgericht, officieel het Genootschap tot bevordering en instandhouding van het landelijk en stedelijk schoon in de provincie Overijssel. Een mijlpaal in de groeiende aandacht voor het behoud van het Nederlandse landschap en erfgoed. Het initiatief kwam van de Vereeniging tot beoefening van Overijsselsch Regt en Geschiedenis (VORG). Die beschermde al sinds 1858 de regionale geschiedenis en cultuur. De VORG kwam voort uit de samenleving en was bedoeld voor het collectieve belang.
In de honderd jaar, die sindsdien zijn verstreken, is er veel veranderd. Waar Het Oversticht in de beginjaren voornamelijk adviseerde op het gebied van welstand, landschap en monumenten, bieden ze nu oplossingen voor ingewikkelde vraagstukken met betrekking tot de leefomgeving. Dat doen ze aan de hand van drie onderling met elkaar verbonden programma’s. Naast het geven van advies, zijn ook het agenderen, inspireren en begeleiden van betrokken partijen inmiddels belangrijke onderdelen van hun werk. “Wij werken vanuit verschillende rollen. Van inspirerend en ontwerpend aan de start van een proces tot het bewaken van de ruimtelijke ambitie in de uitvoering. Onze overtuiging is nog altijd hetzelfde: de kwaliteit en schoonheid van de omgeving zijn belangrijk voor iedereen.”

Herdenken stormvloed 1825

In de nacht van 4 op 5 februari 1825 werd Overijssel getroffen door een allesverwoestende overstroming. Een felle noordwesterstorm, gecombineerd met springtij, zorgde ervoor dat dijken op 65 plaatsen braken. Het water stroomde ongehinderd Overijssel binnen en een kwart van de provincie kwam onder water te staan. Het geweld van het water sleurde mensen, dieren, bomen en complete boerderijen mee. In Overijssel alleen al verloren 305 mensen het leven. De stormvloed van 1825 was de grootste natuurramp van de negentiende eeuw in Noordwest-Europa. Overijssel werd het hardst getroffen gebied.

 

De rol van kerken in 1825
Kerken speelden tijdens deze ramp een belangrijke rol. Door noodklokken te luiden waarschuwden ze mensen voor het razendsnel stijgende water. Kerken, solide bouwwerken en vaak hoger gelegen, boden onderdak aan mensen en dieren die hun huis waren ontvlucht. Daarnaast zorgden kerken voor praktische hulp, zoals eten, drinken, kleding en inzamelingsacties. Na de ramp hielpen ze ook bij het verwerken van verdriet en het herstellen van het gemeenschapsgevoel. Zo werden kerken een plek van veiligheid, troost en hoop.

200 jaar later: een moment van herdenking  

Nu, tweehonderd jaar later, luiden we de klokken opnieuw. Deze keer niet als waarschuwing, maar om stil te staan bij de 305 slachtoffers. Op 4 februari 2025, om precies 18:25 uur, zullen klokken in het voormalige rampgebied 305 keer luiden.

Ben jij klokkenluider in of rond het gebied dat in 1825 overstroomde? Dan kun jij meedoen met deze herdenking. Laat de klokken in jouw kerk, toren of carillon luiden en sta zo samen met anderen stil bij de omvang en de impact van deze ramp.

Praktische informatie  

  • Datum: 4 februari 2025
  • Tijd: 18.25 uur
  • Duur: 305 slagen
  • Locatie: Op zoveel mogelijk plekken in het voormalige overstroomde gebied (zie kaart)

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Ontwikkelplannen voor een kerkgebouw? Gebruik het Kerkenspreekuur!

Ontwikkelplannen voor een kerkgebouw? Gebruik het Kerkenspreekuur!

Misschien speelt bij jullie ook de vraag: 'Hoe maken we ons kerkgebouw toekomstbestendig?' Het antwo...

Lees verder >
Huis van de Leefomgeving opent haar deuren

Huis van de Leefomgeving opent haar deuren

Op 7 september vieren Het Oversticht, Natuur en Milieu Overijssel en de Overijsselacademie dat de dr...

Lees verder >
Jubileumboek ‘Honderd jaar Carmel’

Jubileumboek ‘Honderd jaar Carmel’

Het Carmellyceum in Oldenzaal viert in september haar 100-jarig bestaan. Dat gebeurt met een groots ...

Lees verder >