Het verhaal achter de oorlogsslachtoffers uit Ootmarsum

Het is in Ootmarsum op 5 mei. Corona heeft het geplande bevrijdingsfeest getemd. Toch gebeurt er het een en ander, in stilte en met alle respect. De langverwachte publicatie “Het verhaal achter de oorlogsslachtoffers uit Ootmarsum” van Fons Temmink cum suis ziet op 5 mei 2020 het licht. Vanaf 6 mei is deze coproductie van Heemkunde Ootmarsum en de Ben Morshuis Stichting verkrijgbaar bij boekhandel Brummelhuis in Ootmarsum. Een pracht van een resultaat dat gestoeld is op de noeste arbeid en onderzoek van de werkgroep Herdenken Oorlogsslachtoffers Dinkelland.

Werkgroep Herdenken Oorlogsslachtoffers Dinkelland
Het boek “Het verhaal achter de oorlogsslachtoffers uit Ootmarsum is de laatste van de drie boeken waarvoor de Werkgroep Herdenken Oorlogsslachtoffers Dinkelland zich vanaf 2013 erg veel basisinformatie heeft verzameld. De werkgroep bestond uit leden van de heemkundeverenigingen Denekamp, Ootmarsum en Weerselo te weten: Mariët Blokhuis. Gerard Flinkers, Ben Harink, Wouter Oortman, Adrie Saris, Fons Temmink en Bert Wolbert.

De werkgroep slaagde erin een indrukwekkende lijst van meer dan 400 personen samen te stellen die vanaf de Tweede Wereldoorlog, als gevolg van oorlogshandelingen, geweld, racisme of discriminatie zijn omgekomen en die door geboorte, woonplaats (ook tijdelijk) of overlijden een binding hadden met de voormalige gemeenten Denekamp, Ootmarsum en Weerselo. Op 4 mei 2015 zijn deze slachtoffers in het gemeentehuis te Denekamp herdacht met een monument waarin alle namen staan gegraveerd. Gelijktijdig zijn er unieke Namenboeken onthuld, ingedeeld per voormalige gemeente. Hierin is van elk oorlogsslachtoffer een biografie opgenomen.

Op 4 mei 2016 heeft de werkgroep een website https://oorlogsdodendinkelland.nl/gerealiseerd met dezelfde informatie over alle oorlogsslachtoffers van de gemeente Dinkelland. Op verzoek van nabestaanden heeft de werkgroep tevens besloten de Namenboeken uit 2015 uit te brengen als boeken die men thuis kan raadplegen. Deze boeken zijn per voormalige gemeente beschikbaar. Zie ook websites van de Vereniging Heemkunde oalde gemeente Weersel https://www.heemkundeweerselo.nl en van de Stichting Heemkunde Denekamp http://www.heemkundedenekamp.nl De voormalige gemeente Ootmarsum zou later volgen: https://oorlogsdodendinkelland.nl/slachtoffers/oude-gemeente-ootmarsum/

Op de website van de Vereniging Heemkunde Ootmarsum staat een verzamelpagina Oorlogsslachtoffers voormalige gemeente Ootmarsum waar voor elk slachtoffer een aparte pagina is ingericht.

Op het kerkplein staat er tot en met 5 mei een grootse fotocollage van de oorlogsslachtoffers die genoemd zijn in het boek ‘Het verhaal achter de Oorlogsslachtoffers uit Ootmarsum”

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

De reden dat Ootmarsum zo populair is onder toeristen

De reden dat Ootmarsum zo populair is onder toeristen

Ootmarsum is een charmant stadje in het Oosten van Nederland vlakbij de Duitse grens, dat zich heeft...

Lees verder >
Marijke Kuiphuis werkt mee aan kunstwerk 75 jaar vrijheid de Meander

Marijke Kuiphuis werkt mee aan kunstwerk 75 jaar vrijheid de Meander

Op 10 september 2021 liepen leerlingen van basisschool de Meander zich de longen uit het lijf om zov...

Lees verder >
Mooi samenspel leidt tot Noaberschap om Oekraïense vluchtelingen te helpen

Mooi samenspel leidt tot Noaberschap om Oekraïense vluchtelingen te helpen

De Stichting 75 jaar Vrijheid Ootmarsum en Omstreken, hardlopersclub OLC ’93, Noaberkracht en de B...

Lees verder >