Het Wmo-lab Dinkelland: denk mee!

Iedereen moet mee kunnen doen aan de samenleving. Dat is het uitgangspunt van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Gemeenten zijn er verantwoordelijk voor dat die wet goed wordt uitgevoerd. Gemeenten staan aan de vooravond van grote veranderingen, want straks vallen de Jeugdzorg, de uitvoering van de Awbz en de Participatiewet ook onder de Wmo. De gemeente Dinkelland zoekt naar een nieuwe manier om inwoners te betrekken bij de Wmo en wil daarvoor een ‘Wmo-lab’ inzetten. Het Wmo-lab moet een onafhankelijk adviesorgaan worden dat de gemeente adviseert bij het opstellen, uitvoeren en evalueren van het Wmo-beleid.

Het betrekken van inwoners bij het opstellen en uitvoeren van beleid is wettelijk geregeld. Gemeenten zijn vrij om te kiezen hoe ze inwoners betrekken bij het opstellen en uitvoeren van beleid. In het Dinkellandse beleid staat dat de gemeente dat doet via een Wmo-raad. Dit beleid is nu nog ongewijzigd. Maar dat gaat veranderen. Want vanaf 2015 krijgen gemeenten nieuwe verantwoordelijkheden op het gebied van de Awbz (Wmo), Jeugdzorg, Participatiewet en Passend Onderwijs.  De gemeente wordt dan verantwoordelijk voor alle ondersteuning, die het mogelijk maakt om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen.

Voor iedereen
Door de wettelijke en maatschappelijke veranderingen moet er een heroriëntatie plaatsvinden op de doelen, ambities, nieuwe taken en activiteiten van het huidige beleid op de Wmo-raad. Door de verschuiving binnen de Wmo van een voorzieningenwet naar een participatiewet ligt de klemtoon op het betrekken van alle burgers bij het opstellen uitvoeren van Wmo-beleid, in plaats van alleen op specifieke doelgroepen. Deze verschuiving heeft consequenties voor de rol van Wmo-raad in het beleidsproces en haar samenstelling: van (collectieve) belangenbehartiging naar advisering, die de verschillende belangen overstijgt. Adviezen moeten gaan over alle burgers en alle prestatievelden. Verbreding en integraal denken is nodig om ingewikkelde veranderingen aan te kunnen die straks op de gemeente en samenleving afkomen. Dit alles stelt ook meer en/of hogere eisen aan de competenties van leden van een Wmo-raad.

Onafhankelijk en adviserend
Annette Zwiep wethouder

Hoe zorgen gemeente en gemeenschap er samen voor, dat inwoners die dat nodig hebben, de juiste ondersteuning krijgen? Wethouder Annette Zwiep: “Dat bedenken we natuurlijk niet van achter een bureau. maar vullen we graag samen met onze inwoners. We zoeken naar een nieuwe manier om zoveel mogelijk inwoners te betrekken bij het maken, uitvoeren en evalueren van Wmo-beleid dat past bij de Dinkellandse samenleving. We noemen de nieuwe manier van burgerparticipatie het ‘Wmo-lab Dinkelland’.” Lab is de afkorting van laboratorium. In een laboratorium vindt onderzoek plaats, worden proeven genomen, vinden analyses plaats en wordt constant aan verbeteringen gewerkt. “Het Wmo-lab moet een onafhankelijk orgaan worden, een sparringpartner voor de gemeente, die ook een adviserende rol vervult,“ benadrukt de wethouder.

Samen vormgeven
Hoe zou het Wmo-lab in Dinkelland eruit moeten zien? Wat is de rol van het Wmo-lab in het beleidsproces van de gemeente? Hoe kan contact worden gehouden met inwoners  en met netwerken van inwoners (verenigingen, organisaties)? Wat is een goede manier om ideeën te verzamelen? Welke deskundigheden zijn er allemaal nodig binnen het Wmo-lab om de gemeente goed te kunnen helpen? De gemeente Dinkelland heeft al deze vragen met vertegenwoordigers van welzijns- en zorgorganisaties in Dinkelland  besproken om zo samen te komen tot een goed plan voor het Wmo-lab. De bevindingen zijn verwerkt in de notitie ‘Wmo-lab Dinkelland’. In deze nota wordt ingegaan op het wettelijk kader voor burgerparticipatie, een heroriëntatie op de Wmo-raad in het algemeen en de keuze voor een Wmo-lab.

wmo_wordle-300x179

Iedere inwoner van de gemeente Dinkelland mag meedenken overeen nieuw adviesorgaan voor de Wet maatschappelijke ondersteuning in Dinkelland: het Wmo-lab Dinkelland, als opvolger voor de Wmo-raad Dinkelland. De notitie “Wmo-lab Dinkelland” staat op www.dinkelland.nl. Ideeën en tips zijn  tot en met vrijdag 17 januari 2013 welkom op wmolab@dinkelland.nl. De gemeente Dinkelland verzamelt alle ideeën en tips die van nut kunnen zijn om het Wmo-lab een goede start te geven.

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Bladkorven terug in straatbeeld

Bladkorven terug in straatbeeld

Het is volop herfst en dat is goed te merken aan het vallen van de bladeren. Het is dan een uitkomst...

Lees verder >
Gemeentes geven groene cheques uit

Gemeentes geven groene cheques uit

De gemeentes Dinkelland en Tubbergen wil lokale energie-initiatieven van inwoners stimuleren. Daarom...

Lees verder >
Lokalen winnen in Dinkelland

Lokalen winnen in Dinkelland

De gemeenteraadsverkiezingen in de Dinkelland hebben een lichte verschuiving teweeggebracht. Lokaal ...

Lees verder >