Heukske:   Brookhuis toen …  en later

Het was eind jaren veertig van de vorige eeuw. Je liep het huidige Oldenzaalsvoetpad helemaal af, tot je bij de families Pikkemaat en Bekhuis niet verder kon. Ging linksaf om even later op een smal zandpad uit te komen, een pad dat links en rechts geflankeerd was met zware eiken. Ernaast liep een breder zandpad, voor het ‘boerenverkeer’ zeg maar. Paard en wagen. Nee, nee geen trekkers.

Aan het eind van het smalle of brede zandpad kwam je bij enkele weilanden. Van Oude Weernink, van Veldman, van Morshuis. Daar graasden koeien, maar soms liet men het gras ook groeien om het handmatig te maaien en te laten drogen: hooi voor de koeien als ze in de winterdag op stal stonden.


Aan het eind van de weilanden zag je een boerderij. Hoewel het eigen weiland vrijwel aan het erf grensde, kwam je niet bij die boerderij. “Brookhoes”  noemden de mensen die boerderij. Brookhuis op z’n Nederlands.

Maar die laatste benaming kwam pas veel later in zwang. Dat was, toen het gebied een naam moest hebben. Het werd namelijk een woonwijk.

Hoeveel Ootmarsummers kunnen zich de oude situatie nog herinneren. Of weten alleen diegenen het nog, die naar die weilanden gingen om daar de koeien te melken of er te hooien?

Tekst en foto’s Ben Morshuis Stichting

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Wie zijn deze mensen op de foto??????

Wie zijn deze mensen op de foto??????

Een aantal parochianen stuitten in de kapel van het klooster op een verrassende vondst. Onder het be...

Lees verder >
Niet helemaal ‘kaal’ met Pasen

Niet helemaal ‘kaal’ met Pasen

Voor het tweede achtereenvolgende jaar kunnen de veel bezochte en traditionele Paasgebruiken door de...

Lees verder >
De cichoreifabriek bij het Drostenhuis

De cichoreifabriek bij het Drostenhuis

In de tuin van het museum Drostenhuis Ootmarsum aan de Walstraat 1 in Ootmarsum zijn twee grote mole...

Lees verder >