In de nacht van 30 op 31 januari 1945 vielen op het Bergplein drie bommen, waarvan er twee ontploften. Dit “ vergissingsbombardement” kostte aan twee mensen het leven en er vielen enkele gewonden. De schade was enorm. Voor de bewoners van wie de huizen waren verwoest, werd provisorisch woonruimte gebouwd in de vorm van een groene barak voor enkele gezinnen. Ter nagedachtenis aan de slachtoffers werd eveneens een monument opgericht in de vorm van een kruis met opschrift ‘Aan hen die vielen’.
In 1950 kwam het definitieve oorlogsmonument tot stand. Een ontwerp van architect Jan Jans (die overigens ook de gevelwand op het Bergplein tekende) en het werd door burgemeester H.F.M. baron Schimmelpenninck van der Oye onthuld.
Het monument is door de schooljeugd geadopteerd, die er elk jaar op 4 april, na een bijeenkomst in de Protestantse kerk een krans legt, de vlag halfstok hijst en twee minuten stilte in acht neemt. Er is bewust voor 4 april gekozen, omdat op die datum Ootmarsum werd bevrijd en omdat de jeugd hierdoor een ‘eigen’ Dodenherdenking heeft als voorbereiding op de ‘grote’ herdenking op 4 mei.
Tekst en foto’s Ben Morshuisstichting
Noot redactie: Misschien een wat vreemd tijdstip om juist nu over dit herdenkingsmonument te schrijven, maar hiermee wordt een beschrijving in een ander blad rechtgezet om misverstanden te voorkomen.