Eén van de meest bekende persoonlijkheden in de beginjaren van het Los Hoes was Jans Hesselink. Zijn uitstraling, half dichtgeknepen oogjes als hij een verhaal vertelde, dat van week tot week spannender, maar ook ongeloofwaardiger werd, zijn petje op en zijn goastok in de hand. Jans Hesselink was eigenlijk ook één van de grondleggers van het huidige Openluchtmuseum Ootmarsum.
Het maakte hem niet uit of hij bij het losse vuur ni’jjoarskeukskes moest bakken, honing moest schudden, ’n böält moest aanvegen of een gezelschap moest rondleiden. Jans was overal toe bereid. Hij hield vanuit zijn woning aan het Oldenzaalsvoetpad in de gaten of er bezoekers kwamen. Was dat het geval, dan trok hij zijn Los Hoes-gezicht in de plooi en was ineens de beheerder, grondlegger, voorvader, kortom kenner van alles wat met de vroegere boerderij en het leven daar te maken had.
Het was dan ook niet vreemd, dat het museum bij enkelen de naam Jans-Hoeve kreeg.
Waar je op het huidige Openluchtmuseum Ootmarsum ook loopt en kijkt, automatisch gaat je blik naar de basis van dit museum: het Los Hoes, het Hoes van Jans, het Jans Hoes.
Tekst en foto’s Ben Morshuis Stichting