De naam Kloosterhof en het aanzien van deze groepering huizen is al zodanig ingeburgerd, dat velen niet weten, waaraan dit stukje Ootmarsum zijn naam aan te danken heeft.
En inderdaad: hier lag vroeger een hof, een tuin. Deze was eigendom van het klooster Maria ad Fontes en vormde met de huidige Kloostertuin één geheel.
In een hof werd toch iets verbouwd? Inderdaad. Het klooster Maria ad Fontes was zogezegd selfsupporting en verbouwde allerlei groenten in hun eigen tuin, die in de volksmond hof werd genoemd: Kloosterhof.
In die tuin waren enkele werklui uit Ootmarsum werkzaam, zoals onder andere Jan Hulsink, Herman Bekhuis, Bernard Oude Elberink en Gerard Veelers.
Pas veel later werd de kloostertuin in zijn geheel door de gemeente aangekocht en voor een deel als terrein voor woningbouw bestempeld.
Ook stond er een tijdlang een schooltje, een noodlokaal (foto) was het en het zag er niet zo erg ‘schoolachtig’ uit. Later werden er woningen gebouwd, kleine woningen, passend bij zo’n hof. . De naam Kloosterhof bleef gelukkig ook bestaan, maar is nu de aanduiding van een gezelllig ‘Höfke’ tussen Oostwal, Radboudstraat en Smithuisstraat.
De rest van de vroegere Kloostertuin bleef …. Kloostertuin. (Maar dat wist u al; het werd al in een eerder Heukske beschreven)
Tekst en foto’s Ben Morshuis Stinchting