Tekst krant
Sinds enkele weken staat er een heuse vleesautomaat op het erf van familie Damink in Agelo. Mensen kunnen hier zelf rund- en varkensvlees of een beker met schepijs kopen.
De keuze voor deze vleesautomaat heeft meerdere redenen. De belangrijkste reden is dat het vlees rechtstreeks van de boer bij de consument komt. Er wordt eerst een rund en varken geslacht, vervolgens wordt het vlees verpakt en komt het daarna direct weer terug op het erf. Mensen krijgen een eerlijk stuk vlees rechtstreeks van de boer.
De tweede reden is dat de eeuwenoude schuur, waar de vleesautomaat zich bevindt, al lang leeg staat. Dit is zonde, want het is een eeuwenoude vakwerkschuur die zelfs een rijksmonument is. Nu kunnen mensen deze schuur ook van dichtbij bekijken. Naast deze schuur staat nog een andere monumentale vakwerkschuur waar Suffolkschapen en de ezels Guus en Teun verblijven.
Het rundvlees dat de familie Damink verkoopt, komt van de Limousine stieren die op hun eigen erf gehouden worden volgens het beter leven concept. Dit houdt onder andere in dat een stier 4 kg vers stro per dag krijgt om in te liggen, er altijd voldoende en schoon drinkwater beschikbaar is en ze ruim 6 vierkante meter aan ligruimte hebben.
Het varkensvlees komt van varkens uit Valthe (Drenthe) en deze worden ook gehouden volgens het beter leven concept.
De automaten zijn 24 uur per dag geopend.