Overijssel is dit jaar de gastprovincie van de Nationale Viering van de Bevrijding. Dat gebeurt samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de gemeente Zwolle en de Stichting Bevrijdingsfestival Overijssel de Nationale Viering van de Bevrijding. De relatie met Noordrijn-Westfalen (NRW) krijgt daarbij ook een plek. De Commissaris van de Koning, Andries Heidema, zal op 5 mei het vredesvuur overdragen aan de Duitse minister-president van Noordrijn-Westfalen (NRW), Hendrik Wüst. Hierna gaat het vuur in tien dagen tijd een route tussen Zwolle, Twente en Münster afleggen. De provincie verbindt hiermee de viering op 5 mei aan de viering van 375 jaar Vrede van Münster op 15 mei.
De feestdagen in mei zijn voor beide landen belangrijke mijlpalen voor vrijheid, vrede en democratie. “Het is voor het eerst in de geschiedenis dat hier in gezamenlijkheid bij stilgestaan wordt. Een historisch moment”, zo vertelt Andries Heidema, Commissaris van de Koning in Overijssel.
Grensoverschrijdende samenwerking
De regio Noordrijn-Westfalen is geen onbekende regio voor de provincie. “We werken al jaren samen met onze Duitse buren”, aldus Heidema. “De letterlijke en figuurlijke afstand met Duitsland is daarmee de afgelopen jaren verkleind. Dat is belangrijk, want we weten dat vrede, vrijheid en democratie op het Europese continent niet zo vanzelfsprekend is. Samenwerken in deze tijd is echter meer dan alleen gezamenlijk optreden tegen bedreigingen van buitenaf. We willen juist met onze samenwerking ook het welzijn van onze inwoners verbeteren. Hen een basis bieden voor grensoverschrijdende economische ontwikkeling en gezonde leefomstandigheden. Het is mooi dat we deze verdieping de komende periode kracht bij kunnen zetten via de verschillende activiteiten.”
De Nationale Viering start 5 mei met een inhoudelijk programma in de Dominicanenkerk in Zwolle. Daarna verzorgt voormalig voorzitter van de Europese Raad en oud-premier van België Herman Van Rompuy in het provinciehuis de 5 mei-lezing. Aansluitend ontsteekt minister-president Rutte om 13.00 uur het Bevrijdingsvuur op het Bevrijdingsfestival Overijssel in Zwolle. Hij doet dit samen met Ambassadeur van de Vrijheid Froukje en de Oekraïense zangeres Roxolana. Dit is het startsein voor de veertien Bevrijdingsfestivals in het land.
Vrijheidsmaaltijden en Vrijheidssoep
In het hele land worden Vrijheidsmaaltijden georganiseerd. Op vrijheidsmaaltijden.nl is vanaf volgende week te zien waar en hoe laat de maaltijden plaatsvinden. Op dit moment zijn er in Nederland en in het Caribisch deel van het Koninkrijk al meer dan vijfhonderd Vrijheidsmaaltijden in voorbereiding. Het Nationaal Comité ziet hierin een nieuwe 5 mei-traditie. Het recept voor de Vrijheidssoep is dit jaar van chef London Loy.
5 mei-concert
De Nationale Viering van de Bevrijding eindigt traditiegetrouw met het 5 mei-concert, in aanwezigheid van de koning, de koningin en de minister-president. Het concert wordt verzorgd door het Orkest Koninklijke Luchtmacht, onder leiding van chef-dirigent majoor Patrick Curfs. De algehele muzikale leiding is in handen van Eric van Tijn. Dieuwertje Blok en Soy Kroon verzorgen de presentatie. Solisten zijn Trijntje Oosterhuis, Alain en Dane Clark, Jenny Arean, Wibi Soerjadi en Claude. De jonge violiste Adinda van Delft en de uit Syrië afkomstige balletdanser Ahmad Joudeh verzorgen ook een optreden. De NOS zendt het 5 mei-concert vanaf 20.30 uur live uit op NPO 1.