Historisch mozaïek van de voormalige Technische school Twente krijgt plek in het Openluchtmuseum

Toen de sloop van de schoolgebouwen aan de Hengelosestraat in Enschede in gang werd gezet kwamen buren, oud leraren en de Historische Sociëteit Enschede in het geweer om een Twents mozaïek te redden dat zich in de hal van het gebouw bevond. In de gebouwen was de voormalige Textielvakschool Twente gevestigd, later de Technische School Twente en weer later het ROC van Twente.

De imposante gebouwen die een combinatie waren van schoolgebouw en fabrieksgebouw werden in 1952 gebouwd. In de entree van het hoofdgebouw  bevond zich een groot mozaïek dat het ontstaan van de Twentse textielindustrie moest symboliseren. De actiegroep kreeg het voor elkaar dat de gemeente Enschede het kunstwerk onder de slopershamer weg te halen, te conserveren en het op een plek onder te brengen waar het tentoongesteld kon worden.

Het Openluchtmuseum Ootmarsum werd benaderd en bood een voorlopige opslag aan en er zou bezien worden waar het kunstwerk een plek zou kunnen krijgen .

Het kunstwerk van ca. 200 x 300 cm werd uitgezaagd uit de bestaande muur, in ijzeren framewerk gezet en met een kraan naar Ootmarsum vervoerd.

De bouwheren van destijds hebben in 1952 aan kunstenaar Nel Klaassen uit Heemstede de opdracht gegeven een toepasselijk kunstwerk in de vorm van een mozaïek in de hal te vervaardigen.                      Nel Klaassen (1906-1989) was beeldhouwer, wandschilder en keramiste. Ze had landelijke bekendheid en maakte kunstwerken voor de Rotterdamse Schouwburg, de NL Handelsmy in Amsterdam, gebouw de Amsterdamse Bank en De Bijenkorf in Den Haag.

Enkele duizenden stukjes hoogwaardige keramische steentjes vormen de basis voor het Twentse mozaïek dat de textiel huisvlijt in Twente in beeld brengt : de basis voor de textielindustrie van toen.

Het kunstwerk krijgt een plek in het museumgebouw De Weemhof in het park van het Openluchtmuseum Ootmarsum. Op deze locatie is ook een historisch weefgetouw uit 1890 geplaatst. Linnen stoffen worden hierop vervaardigd, en de ambachtelijke wevers tonen hoe dat vroeger in zijn werk ging.

Al met al is zo een mooi stukje historie van de textielindustrie in Twente weer in beeld gebracht. Hiermee is ook  een interessant aspect toegevoegd aan het thema van het museum  ‘Het land van Heeren en Boeren’.

www.openluchtmuseumootmarsum

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Geen Bijbels Kerstspel in Openluchtmuseum

Geen Bijbels Kerstspel in Openluchtmuseum

Het is al heel veel jaren een mooie traditie om in het bijzondere decor van het Openluchtmuseum door...

Lees verder >
‘Nieuwe’ inrichting Weemhof een lust voor het oog van de bezoeker

‘Nieuwe’ inrichting Weemhof een lust voor het oog van de bezoeker

Het voormalige restaurant ‘de Weemhof’ heeft een volledige metamorfose ondergaan. Door deze ‘n...

Lees verder >
Beleef het maken van papier in het Openluchtmuseum Ootmarsum

Beleef het maken van papier in het Openluchtmuseum Ootmarsum

Het Molenhuis, van de voormalige Commanderie van Ootmarsum, heeft een bijgebouwtje dat in de jaren z...

Lees verder >