Historisch pand blijft voor Ootmarsum behouden

Met het restaureren van het huis van de familie ten Bokum behoudt Ootmarsum een historisch pand op de hoek van de Kapelstraat/Schiltplein en Westwal. Na het vertrek van Marga ten Bokum kwam het pand leeg te staan. Voor de familie Oude Weernink alle reden om het huis te kopen om vervolgens na een  goed  en constructief overleg met de gemeente een plan op te stellen om dit historisch waardevolle pand voor Ootmarsum in stand te houden. De familie Oude Weernink  nam Philip Heitkamp van het Buro Anno 1998 in de arm om een bouwhistorische verkenning van het pand aan de Kapelstraat 14 uit te laten voeren.  Het nauwgezette onderzoek van Philip Heitkamp leidde tot een aantal opmerkelijke vondsten, waaronder een fundering van veldkeien, een oude opkamer en een deel van een vakwerkwand.  Verder is gebleken dat het pandje al vanaf 1780 bewoond is geweest door vele generaties van de schildersfamilie ten Bokum.  Dat het om een schildersfamilie gaat mag duidelijk zijn uit de vondst van twee schilderijen , die verscholen achter voorzetwanden op de binnenkant van de voor – en zijgevel tevoorschijn kwamen.  Het betreft hier muurschilderingen in olieverf  dat tot versiering van de binnenwand heeft gediend en als een stukje huisvlijt is uitgevoerd.

half-april2013-012-570x570

Beeldbepalende uitbouw
Uit het bouwhistorisch onderzoek van Philip Heitkamp blijkt dat het huis de nodige externe en interne verbouwingen heeft meegemaakt. Bijzonder is het dat het pand voor een deel op de vroegere binnengracht van Ootmarsum staat.  Karakteristiek is de uitbouw aan de voorkant. “Deze uitbouw wilden we heel graag behouden,” vertelt de familie Oude Weernink, “In eerste instantie bleek dat niet mogelijk, omdat we in één rechte lijn met de andere huizen aan de Kapelstraat het huis moesten opbouwen. We vonden deze uitbouw  echter zo karakteristiek en beeldbepalend voor Ootmarsum dat we het toch voor elkaar hebben gekregen om deze  te kunnen handhaven.”  De uitbouw heeft heel vroeger vermoedelijk dienst gedaan als deel – en stalruimte, waarin een koe of misschien een paar varkens hebben gehuisd. Later werd het door de familie ten Bokum gebruikt als berging.

foto binnengracht Kapelstraat

Diverse verbouwingen
Uit het onderzoek is wel gebleken dat het pand vele verbouwingen heeft ondergaan. Met name bij het blootleggen van de fundering is dat duidelijk naar voren gekomen. Vroeger moet het huis wat ‘smaller’ zijn geweest en verder hebben de toenmalige bouwers alles uit de kast moeten halen om het pand op de onstabiele ondergrond toch stevigheid te geven. Ook is er veel materiaal gevonden dat vermoedelijk hergebruikt is bij de (ver)bouw van deze woning.  Er zijn opmerkelijke onderdelen blootgelegd. Er is een lemen vakwerk binnenmuur aangetroffen, de balklaag in de kelder, de oude kozijnen en deuren, de opkamer en de geprofileerde verdiepingsbalklaag, die allemaal hun eigen geschiedenis hebben.  En wat te denken van de dakkapel waar vele voorbijgangers hun blik op hebben gericht net als de al genoemde karakteristieke uitbouw.  Tijdens de graafwerkzaamheden om de fundering bloot te leggen zijn ook tal van scherven gevonden. Deze zijn van scherven en glas. Het grootste gedeelte dateert van de 17e tot de eerste helft van de 19e eeuw. Enkele scherven zelfs uit de 13e tot de 14e eeuw, waaronder een rand van een kogelpot en een bodempot van grijs bakkend aardewerk. Ook zijn botten (slachtafval) en ijzer naar boven gekomen.  Al deze vondsten geven aan dat dergelijke oude panden een schat aan historische feiten prijsgeven.

kapelstraat-14-Ootmarsum-045-570x570

“Dankzij het Buro Anno 1998 en Philip Heitkamp hebben we alles laten vastleggen en dit rapport, als het helemaal klaar is, willen we deze ook aan de Ben Morshuis Stichting en de Vereniging Heemkunde Ootmarsum geven als een  naslagwerk met tal van bijzondere en historische feiten. Momenteel is op twee muren, die blijven staan, het volledige pand afgebroken. Na de bouwvak wordt er verder gewerkt en  bouwen we het weer op in de karakteristieke, oude stijl, zodat dit monumentale en beeldbepalende pand voor ons stadje behouden blijft.,” besluit de familie Oude Weernink.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Een zondag in Ootmarsum voor elk wat wils

Een zondag in Ootmarsum voor elk wat wils

Het wordt een zondag in Ootmarsum met voor elk wat wils. Van een oecumenische viering naar een Hopfe...

Lees verder >
Zinloze vernielingen bij rotonde

Zinloze vernielingen bij rotonde

Eerst waren de fietsen aan de beurt en daarna de verkeersborden op de rotonde. Zinloos; deze kwalifi...

Lees verder >
Hartverwarmende inzet voor een schoner milieu

Hartverwarmende inzet voor een schoner milieu

Ook in Ootmarsum en omgeving zorgden vele vrijwilligers weer voor een schoner milieu. Coördinator H...

Lees verder >