Heb je op een huis in Ootmarsum geboden en is je bod geaccepteerd? Van harte gefeliciteerd, want jij mag je de trotste eigenaar van de woning noemen. Voordat je de sleutel krijgt, doe je er goed aan om alvast een aantal zaken te regelen. Zo is het bijvoorbeeld verstandig om een woonverzekering af te sluiten. Als dit je eerste woning is, vraag jij je misschien af of je deze verzekering echt nodig hebt. In deze vertellen wij je hoe het zit. Ook leggen we uit hoe een woonverzekering werkt.
Twee soorten woonverzekeringen
Als je niet beter weet, denk je misschien dat je een woonverzekering af kunt sluiten. Dit is een logische gedachte, want het woordje ‘verzekering’ komt erin voor. Toch is een woonverzekering geen verzekering op zich, maar een verzamelnaam voor verzekeringen die betrekking hebben op een woning. Zo is een opstalverzekering een woonverzekering, maar dat geldt ook voor een inboedelverzekering. Deze beide verzekeringen kun je wel afsluiten als je een woning in Ootmarsum gekocht hebt.
Wel of geen woonverzekering afsluiten?
Nu je weet dat er twee verschillende soorten woonverzekeringen zijn, wil je ongetwijfeld weten of je deze verzekeringen nodig hebt. Als je een huis gekocht hebt, moet je een opstalverzekering afsluiten. Als eigenaar van de opstal ben je namelijk verplicht om deze te verzekeren. Dit wordt vaak als eis gesteld bij het afsluiten van een hypotheek. Je woning is namelijk het onderpand van de lening. Raakt deze ernstig beschadigd door bijvoorbeeld een brand? Dan kan een hypotheekverstrekker mogelijk fluiten naar het geld. Dit is niet het geval als je een opstalverzekering hebt.
Huur je een huis in Ootmarsum? Dan ben je niet verplicht om een woonhuisverzekering – zoals een opstalverzekering ook wel genoemd wordt – af te sluiten. Jij bent immers niet de eigenaar van het pand. De verplichting voor het afsluiten van deze verzekering ligt in dat geval bij de verhuurder. De meeste verhuurders sluiten deze verzekering af, maar het kan geen kwaad om dit even te checken. Op deze manier voorkom je dat jij straks de dupe wordt van onderverzekering.
In tegenstelling tot een opstalverzekering is een inboedelverzekering niet verplicht. Toch hebben de meeste inwoners van Ootmarsum ook hier een woonverzekering voor afgesloten, zowel mensen die kopen als huren. Dit komt vooral doordat je hiermee verzekerd bent voor schade aan losse spullen in huis, zoals de meubels. Beschadigen deze door brand, storm of inbraak? Dan ontvang je een schadevergoeding van je verzekeraar.
Zo werkt een woonverzekering
Voordat je een inboedel- en/of opstalverzekering afsluit, ben je ongetwijfeld ook benieuwd hoe een woonverzekering werkt. Eigenlijk is dit niet heel ingewikkeld, want zo’n verzekering zorgt ervoor dat schade aan je woning en alles wat hieraan vastzit of schade aan losse spullen in huis, verzekerd is voor schade door een onverwachte gebeurtenis. Als er schade is ontstaan door brand, regen of inbraak, dien je simpelweg een claim in bij je verzekeraar.
Heb je een claim ingediend nadat er schade is ontstaan? Verwacht dan niet dat je ook altijd geld krijgt. Verzekeraars sluiten namelijk een aantal zaken uit. Zo dekt een opstalverzekering bijvoorbeeld geen schade door slecht onderhoud of onderhoud dat te lang is uitgesteld. Ook schade door normaal gebruik en schade door een aardbeving of grondwater is niet verzekerd. Een inboedelverzekering dekt niet standaard schade door eigen schuld, maar dit kun je wel meeverzekeren.