Hoger beroep college Dinkelland tegen Openluchtmuseum van tafel

Het hoger beroep tegen het Openluchtmuseum Ootmarsum is door het college van de gemeente Dinkelland  ingetrokken. Het besluit van het college moet  nog worden bekrachtigd door de gemeenteraad, maar alle fractievoorzitters  hebben groen licht gegeven, dus de verwachting is dat dit een formaliteit is.

In het Molenhuisje en op de vroegere Ootmarsumse burgemeesterszetel zette burgemeester John Joosten zijn handtekening onder de intentieovereenkomst tussen het Openluchtmuseum en de gemeente. Voorzitter Hennie Olde Loohuis plaatste namens het bestuur van het Openluchtmuseum ook zijn handtekening onder deze overeenkomst in aanwezigheid van wethouder Ilse Duursma en het grootste gedeelte van het OLM bestuur.
Met deze overeenkomst willen beide partijen het geschil over de financiële bijdrage van de gemeente aan het openluchtmuseum definitief oplossen. Verder legt men hier de basis voor het privatiseren van het museum. Het OLM blijft daarmee recht houden op de destijds afgesproken drie ton, die in tien jaar door de gemeente wordt uitbetaald. Deze 300.000 euro heeft alles te maken met het wegvallen van de Weemhof en dus gederfde huuropbrengsten.
Bij het privatiseren van het openluchtmuseum draagt de gemeente Dinkelland het eigendom en de verantwoordelijkheden over aan de stichting Openluchtmuseum Ootmarsum. Hierdoor komen bestaande overeenkomsten tussen beide partijen te vervallen en ontstaat ruimte om te werken aan nieuwe afspraken. Om het proces in goede banen te leiden is in de intentieovereenkomst afgesproken dat het proces wordt begeleid door een onafhankelijke derde.


Hoger beroep

Met deze stap is het hoger beroep van de gemeente Dinkelland tegen een eerder vonnis en de procedure tot zekerheidstelling naar verwachting van de baan. De gemeenteraad moet dat nog bekrachtigen. De afgelopen jaren steggelden de gemeente Dinkelland en de stichting Openluchtmuseum Ootmarsum met elkaar over de jaarlijkse, financiële bijdrage als gevolg van gederfde horeca-inkomsten en de kosten voor het verleggen van de ingang van het museum. Dat leidde tot een gerechtelijke procedure waarin beide partijen lijnrecht tegenover elkaar stonden.

Motie
Met het ondertekenen van de intentieverklaring heeft het college van B&W ook gehoor gegeven aan de motie van de gemeenteraad. Zij hadden op dinsdag 29 januari een motie aangenomen om het geschil tussen de gemeente en de stichting Openluchtmuseum Ootmarsum in goed overleg en buiten de rechtszaal verder op te lossen.

Het college van de gemeente Dinkelland en het bestuur van het Openluchtmuseum willen niet meer achterom kijken en de blik gericht houden op de toekomst. “Wij waarderen dit museum in onze gemeente, want het is een prima publiekstrekker en dus van groot belang als toeristische trekpleister,” liet burgemeester John Joosten weten. “Wij willen in feite geen ruzie met de gemeente, maar in goede harmonie verder bouwen aan onze toekomst. En met deze intentieovereenkomst is daarvoor een goede stap gezet,” is de conclusie van OLM voorzitter Hennie Olde Loohuis.

 

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Bladkorven terug in straatbeeld

Bladkorven terug in straatbeeld

Het is volop herfst en dat is goed te merken aan het vallen van de bladeren. Het is dan een uitkomst...

Lees verder >
Gemeentes geven groene cheques uit

Gemeentes geven groene cheques uit

De gemeentes Dinkelland en Tubbergen wil lokale energie-initiatieven van inwoners stimuleren. Daarom...

Lees verder >
Lokalen winnen in Dinkelland

Lokalen winnen in Dinkelland

De gemeenteraadsverkiezingen in de Dinkelland hebben een lichte verschuiving teweeggebracht. Lokaal ...

Lees verder >