Hondenbezitters pas op voor grasaren rondom de schaatsvijver in Ootmarsum

Een alerte hondenbezitter maakte deze site er op attent dat er rondom de (schaats)vijver in Ootmarsum veel grasaar staat. Dat is een vervelende plant voor honden, omdat grasaar voor een hond hele vervelende gevolgen kan hebben. En dus waarschuwt deze hondenbezitter om voorlopig even niet het ‘rondje vijver’ te lopen, maar een andere route te kiezen. Zelf heeft deze hondenbezitter haar twee honden ontdaan van grasaar en wordt dit traject de komende weken niet meer gelopen.

De mogelijke gevolgen van grasaar voor een hond:

Oren
In de zomermaanden kun je in de natuur grasaren (kruipers) tegenkomen in hoog doorgeschoten gras.
Deze kunnen bij de hond op verschillende plaatsen door de huid heendringen. Omdat er aan een grasaar een scherpe punt zit met een soort weerhaakjes kunnen ze letterlijk het lichaam “inkruipen”. Voorkeursplaatsen waar dit gebeurt zijn tussen de tenen of in de oren. De graszaden kunnen ook bij het oog tot zelfs achter de oogbol terechtkomen. Het lichaam ziet deze zaden als lichaamsvreemd materiaal en reageert dan met een ontsteking.

Verschijnselen die kunnen optreden bij een grasaar kunnen sterk uiteenlopen en zijn uiteraard afhankelijk van de plaats waar de grasaar binnendringt. De verschijnselen beginnen van het ene moment op het andere en kunnen (zeer) heftig zijn.

Als je hond na een wandeling acuut zeer fanatiek met de kop schudt of met zijn oor langs voorwerpen wrijft, of pijn toont bij krabben bij het oor moet je denken aan een grasaar die in het oor is gekropen. Vooral honden met lange hangoren met veel haar zijn berucht (spaniëls bijvoorbeeld).

Een grasaar in het oor is zeer pijnlijk. De hond schudt heftig met zijn kop en wordt onrustig of zelfs kopschuw. Het vervelende is dat de grasaar steeds dieper de gehoorgang in gaat kruipen.

Ga hier niet zelf mee rommelen en maak snel een afspraak bij je dierenarts. Oren zijn heel gevoelig en snel handelen is gewenst omdat je absoluut niet wil dat de grasaar door het trommelvlies dringt en in het middenoor terechtkomt.

De dierenarts kan via een otoscoop een smal tangetje in de gehoorgang brengen, waarmee de grasaar verwijderd kan worden. Soms, als de grasaar nog niet te diep zit en het dier niet te pijnlijk reageert, kan dit zonder verdoving. In andere gevallen is het nodig eerst een lichte algehele verdoving te geven.

Tenen
Als een hond een grasaar tussen de tenen heeft, zal hij de plek fanatiek likken of krabben en soms is een insteekgaatje in de huid zichtbaar. De hond kan kreupel gaan lopen als de punt van de grasaar in de huid is gedrongen. De grasaar zal vervolgens de neiging hebben om dieper onder de huid te kruipen. Het kan gebeuren dat er een verdikking ontstaat, die uiteindelijk een fistel wordt om het ontstekingsvocht af te voeren.

Als je er vroeg genoeg bij bent kun je de grasaar verwijderen met behulp van een pincet. Let er goed op dat er geen weerhaakjes in de huid zitten. Pak de grasaar zo dicht mogelijk bij de huid en trek voorzichtig maar resoluut de grasaar uit de huid. Mocht dit niet lukken of laat de hond dit niet toe, ga dan naar de dierenarts.

< Vorig / Volgende bericht >