In de herfstvakantie is op Facebook veel te lezen dat mensen gaan shoppen. Vogelliefhebbers gaan echter ‘hoppen’. En dat heeft alles te maken met de vogeltrek, die in de herfst plaatsvindt. Leden van de Vogelwerkgroep Heemkunde zijn naar Texel ‘gehopt’ en wisten daar de hop op prachtige wijze te fotograferen. Dat is niet alleen kicken, maar ook ‘hoppen’. Robert Westerhof (op de voorgrond met camera en verrekijker) maakte hiervan het volgende verslag en dat natuurlijk weer gecomplementeerd met fraaie foto’s.
Texel een vluchtheuvel voor trekvogels
Een van de redenen voor vogelaars om in de herfst naar een Waddeneiland te gaan, is het waarnemen van de vogeltrek. Op zich kun je de trekvogels in Twente ook prima bekijken, maar op een eiland is het specialer. Dit heeft te maken dat vele vogels een groot stuk boven de zee hebben gevlogen en een eiland als eerste landplaats kunnen gebruiken na een lange vlucht over zee. Dit wil niet zeggen dat alle vogels neerstrijken, maar een deel heeft deze pitstop op deze veilige vluchtheuvel wel degelijk nodig.
Met vijf mensen, waarvan 3 leden van de vogelwerkgroep Heemkunde Ootmarsum, reden we 13 oktober richting Texel. Ons doel was fotograferen van trekvogels en het zien van zoveel mogelijk vogelsoorten.
Texel leent zich uitstekend om gedurende de herfstperiode ook zeldzame trekvogels te bekijken. Een ander voordeel is dat hier vele andere vogelaars verblijven, waardoor je onderling mooie waarnemingen kunt uitwisselen. En dit vergroot natuurlijk de slagingskans.
Bingo
Meteen de eerste dag al kregen we ons fotografisch hoogtepunt te zien. Dit was namelijk de hop. Deze schitterende en zeldzame trekvogel liet zich uitstekend bekijken en vastleggen met camera. Met je buik op de grond liggen en de camera op de vogel gericht en dan wachten tot de vogel naar je toe komt lopen. Dit scenario kwam helemaal uit. De hop kwam zelfs zo dichtbij dat de zoomlens op een gegeven moment de vogel niet meer in beeld kon vangen. Op 1 meter afstand van ons ging hij onverstoord door met het verzamelen van zijn dagelijkse kostje. Een fraai gezicht hoe de vogel zijn voedsel bij elkaar vergaard. Met de snavel driftig van links naar rechts pikkend op de grond. Zodra hij een worm te pakken heeft, gooit hij het in de lucht en vangt het met zijn snavel op om het vervolgens in één keer door te slikken. Een typisch schouwspel, dat we ook nog vast konden leggen.
Hop met worm
Ook het vlinderachtige vliegen van de hop spreekt menig natuurliefhebber tot de verbeelding.
Het blijft een prachtige, karakteristieke vogel
De Hop in al haar/zijn schoonheid
Deze dag kregen we zelfs nog een tweede hop te zien.
Vele vogelspotters zie je op Texel bij de vuurtoren nabij het plaatsje Cocksdorp rondstruinen. Ook wij hebben hier de omgeving afgestroopt. Vele goudhaantjes, vuurgoudhaantjes, koperwieken en zanglijsters waren hier te vinden.
Goudhaantje
De tweede dag op het eiland was een wat regenachtige dag. Een fazant liet zich hier zien en ondanks het sombere weer, verfraaide dit mannetje fazant de boel weer op.
Een mannetjesfazant, fascinerend om te zien
In de ochtend van de tweede dag was het nog droog en gingen we het strand op om drieteenstrandlopers te fotograferen.
Drieteenstrandloper
Al lopend op het strand wees één van ons op een vogel, die op het zand zat te rusten. Goed dat we gewaarschuwd werden, anders waren we er zo bovenop gestapt. Op de grond lag een oververmoeide koperwiek die totaal geen energie meer had om verder te vliegen. Waarschijnlijk heeft deze vogel de afgelopen nacht honderden kilometers afgelegd over zee. Toen Texel in beeld kwam, is hij letterlijk op het strand gestrand. Gelukkig vloog de vogel na een half uur weer op eigen kracht van het strand af richting de bosjes waar hij verder tot rust kon komen en zijn maag weer kon gaan vullen. Af en toe komen trekvogels na een lange reis compleet uitgeput ergens aan en moeten dan eerst bijkomen, voordat de tocht kan worden voortgezet. Een week geleden was op deze manier ook een waterral op Terschelling op het strand aangetroffen. Normaal gesproken zie je deze vogelsoort in moerasgebieden.
Via de website www.waarneming.nl zagen we dat er een zeldzame vogel was gespot in de omgeving van Cocksdorp. Een uur later waren wij ter plekke en konden we de zeldzame kleine vliegenvanger bekijken. Een prachtig vogeltje om te zien en voor een aantal van ons ging het om een nieuwe vogelsoort.
Kleine Vliegenvanger
De derde dag kregen we een ontmoeting met wederom een fotogenieke vogelsoort. In de Mokbaai vlak bij de veerhaven zagen we baardmannetjes in het riet vliegen. Een lastige soort om te fotograferen. Gelukkig lukte het ons een aantal keren om de vogel een beetje in beeld te krijgen.
Een unieke foto: Het Baardmannetje
Ik was zelf wel blij met de foto, die ik heb kunnen maken van een koperwiek op het strand, want dat is voor mij gelijk een foto met een verhaal. Dat heeft altijd meer dan de vogel altijd maar in zijn natuurlijk habitat portretteren.
Koperwiek op het strand
In totaal hebben we deze drie dagen 88 vogelsoorten gezien, waarvan de visarend, beflijster, kleine vliegenvanger maar vooral de hop deze trip erg deden slagen!
Deelnemers van de Texeltrip waren:
Rien en Alwie olde Hanter
Patrick Scholten
Marcel van Os
Robert Westerhof