Huis van Spiritualiteit: maken van een hongerdoek

De geschiedenis van de hongerdoek, een oud middeleeuws gebruik en nog zo actueel
De hongerdoek werd in de middeleeuwen opgehangen om in de vastentijd het altaar waar de viering van de eucharistie plaatsvond aan het oog te onttrekken. Dat stond symbool voor de uitbanning van de mens uit het paradijs. Het had ook te maken met de opvatting van de Middeleeuwse christen dat hij als zondige mens onwaardig was om het altaar te naderen. Mensen werden daarom aangespoord tot soberheid en boetedoening. Het onttrekken van de pracht en praal op het priesterkoor aan het gezichtsveld hielp daarbij.

Aanvankelijk waren het eenvoudige linnen doeken, later werden ze beschilderd met voorstellingen van het leven, lijden en sterven van Jezus. Zo zijn de doeken eeuwenlang een praktische vorm geweest van verkondiging en catechese. Omdat de doeken tijdens de vastentijd werden opgehangen, kregen ze de naam ‘hongerdoeken’. Midden jaren zeventig van de vorige eeuw werd het in de moderne tijd vergeten gebruik van de hongerdoek opgepakt door de Duitse katholieke ontwikkelingsorganisatie ‘Misereor’. Door kunstenaars te vragen om hedendaagse hongerdoeken te maken waarin ze de christelijke boodschap symbolisch en geactualiseerd weergeven, wordt een verband gelegd tussen het leven en lijden van de armen nu met het leven en lijden van Christus en willen ze aansporen tot bekering.
Op zaterdag 29 februari, de 1e zaterdag van de 40-dagentijd, maken we zelf onder leiding van Kim Grote Punt een hongerdoek. Na een korte uitleg over het hoe en waarom van het hongerdoek maakt iedere deelnemer zijn of haar hongerdoek individueel. Vervolgens worden de gemaakte doeken tot Pasen geëxposeerd. Daarna kan iedereen zijn/haar eigen doek meenemen. Wanneer: zaterdag 29 februari, 9.00 -15.00 uur, € 25,00 (incl. maaltijd), Waar: Klooster Franciscanessen (Huize Elisabeth), Gravenallee 30, Denekamp
In verband met reservering ruimte, maaltijd, materialen en eventuele calamiteiten is aanmelding voor vrijdag 21 februari noodzakelijk. Daarna is het mogelijk dat het maximum aantal bereikt is.
.

< Vorig / Volgende bericht >