Huize den Oostenborgh, de eerste particuliere zorgvilla voor ouderen is in feite niet meer weg te denken. De zorgvilla in Ootmarsum viert deze maand het 20-jarig bestaan. Hiermee heeft de woonzorgvoorziening aan de Putstraat een nieuwe mijlpaal bereikt. Vanzelfsprekend wordt hierbij even stil gestaan. “We vieren het met de bewoners en alle medewerkers en vrijwilligers op gepaste wijze”, zegt algemeen manager Jolanda Latka van Huize den Oostenborgh dat samen met Villa Meijling in Borne onder de paraplu valt van Zorgvilla’s Twente.
Directeur hiervan is Bert Kolfoort. De Ootmarsummer nam 20 jaar geleden het initiatief voor een woonzorgvoorziening voor kwetsbare, verpleeghuiszorgbehoeftige ouderen in zijn woonplaats. Hij bracht het onder in twee paviljoens van het voormalige Radboudinternaat. Die werden daartoe volledig verbouwd en aangepast voor de nieuwe functie. Het leek voor de buitenwacht aanvankelijk een sprong in het duister, maar Kolfoort wist heel goed wat hij deed en waar hij aan begon. Hij geloofde heilig in het concept van zijn nieuwe zorgonderneming, waarmee hij in 1996 landelijk voorop liep en in de regio Twente zelfs de eerste was. Deze pionier en visionair kreeg gelijk. Het vierde lustrum is het bewijs.
Bert Kolfoort kreeg met zijn particuliere woonzorgvoorziening her en der in de regio en in het land navolging. Maar de Ootmarsumse ondernemer, die in de jaren 80 ook één van de eersten was in Nederland met een particulier thuiszorgbureau, bleef voorop lopen. Hij timmerde aan de weg, hij innoveerde en hij zorgde bovenal voor de beste kwaliteit van zorg. De bewoners stonden en staan ook 20 jaar later nog steeds centraal. Dat is ook de belangrijkste pijler van Zorgvilla’s Twente. Zes jaar geleden alweer opende Bert Kolfoort een tweede zorgvilla, in Borne.
Behoefte
Er bleek in de loop der jaren behoefte te zijn voor een tweede vestiging in de regio naast Huize den Oostenborgh. Bert Kolfoort liet zijn oog vallen op een prachtige, rijksmonumentale villa in Borne. Na een ingrijpende verbouwing werd dit nieuwe particuliere woonzorgcentrum voor ouderen in 2010 feestelijk in gebruik genomen. Het succes van Huize den Oostenborgh herhaalde zich in Villa Meijling. En ook hier draait alles om de zorgkwaliteit. Het is de standaard geworden voor Zorgvilla’s Twente. “De mensen weten dat”, zegt Bert Kolfoort, “en willen ook juist om deze reden graag naar één van onze zorgvilla’s. Wij zorgen ervoor dat wij continu voldoen aan alle eisen die ons worden gesteld. Dat is de beste garantie voor de zorg.”
Genieten
Bert Kolfoort herinnert zich als de dag van gisteren de start van Huize den Oostenborgh. De eerste bewoner bijvoorbeeld. “Dat was de heer van Hummelen uit Almelo. ’s Morgens zat hij nog in zijn eigen woning in Almelo, maar rond vijf uur ’s middags was hij gesetteld in Huize den Oostenborgh in zijn appartement. Hij heeft hier nog jarenlang van zijn leven kunnen genieten.”
De eerste maanden van Den Oostenborgh waren hectisch. Niet voor de bewoners, want zij kwamen niets tekort, maar wel voor Bert Kolfoort, het personeel en andere betrokkenen. De eerste appartementen waren weliswaar klaar, maar in het naastgelegen paviljoen werd nog druk gebouwd. Maar alles ging door, al was het soms ‘ vangen en grijpen’. In het najaar van 1996 was de verbouwing helemaal klaar en op 1 november 1996 was dan eindelijk de officiële opening. Bert Kolfoort schonk bij die gelegenheid zelfs een historische waterput van Bentheimer zandsteen – naast de hoofdingang aan de Putstraat – aan de noabers. En vanaf die tijd ging het onverminderd crescendo.
Garantie
Er mag in de afgelopen 20 jaar dan veel zijn veranderd in de ouderenzorg, maar de filosofie en visie van Bert Kolfoort zijn onveranderd gebleven. Met vertrouwen blikt hij dan ook vooruit naar de toekomst en naar het 25-jarig bestaan in 2021. “Het uitdragen van onze filosofie en het uitvoeren van onze missie, dat is onze grote uitdaging waar we met plezier en in volle overtuiging aan de slag gaan.”
Betrokkenheid en binding
Bert Kolfoort prijst de onderlinge betrokkenheid en binding van de medewerkers uit de begintijd van Huize den Oostenborgh. “Dat was heel bijzonder. Iedereen deed destijds wat nodig was; functie-overschrijdend. We stonden er met elkaar voor om er samen iets moois van te maken. En dat hebben we gedaan. Er zijn nogal wat mensen die hier vanaf het begin werken. En zij werken er alsof het hun eigen huis is. Geweldig.”