In de Oosters-Orthodoxe, de Oriëntaals-Orthodoxe en de Oosters-Katholieke kerken zijn vaak iconen aanwezig, deze hebben een hele belangrijke functie. Vaak zijn het afbeeldingen van Christus, Maria, heiligen, engelen of gebeurtenissen uit het oude of nieuwe testament. Een icoon probeert de onzichtbare hemelse werkelijkheid zichtbaar te maken om ons een blik te verschaffen in de spirituele werkelijkheid. Voor gelovigen laten iconen een bovennatuurlijke realiteit zien: de heilige is ook echt aanwezig.
Het ‘schrijven’ van Ikonen is aan traditie en regels gebonden. Zo wordt er eigenlijk nooit afgeweken van de oer icoon, wordt er gebeden en gevast en wordt er vooraf om een zegen van God gevraagd. De verf wordt gemaakt van tempera. Dit is een mix van eigeel, water, azijn en kleurstoffen. Het uiteindelijke icoon wordt beschermd met een laag bijenwas. De meeste iconen worden ook niet ondertekend door de maker, zij geloven dat het God was die hun hand leidde tijdens het maken van het icoon,
Ikonen worden doorgaans geschilderd op houten panelen, maar er zijn ook metalen reisiconen en lakdozen met iconen. Belangrijke, oude iconen zijn vaak bedekt met een sierschild van edelmetaal, parels en edelstenen. Dit sierschild kan alleen de rand bedekken, de rand en achtergrond (een oklad) of de complete icoon behalve het gezicht en de handen (een riza).
Mevrouw Eisenlauer mag gezien worden als een echte kenner op het gebied van iconen. Zij komt het weekend van 25 en 26 juni met een deel van haar bijzonder collectie naar Galerie Chez-Moi Ton Schulten in Ootmarsum. Deze expositie is te bekijken en mevrouw Eisenlauer is aanwezig om de iconen te duiden. Ook kan zij meegebrachte iconen taxeren. De toegang is gratis.