Aan alles is te merken dat we op de grens staan van de winter naar de lente. Toch laat de winter zich juist in deze laatste weken nog niet uit het veld slaan. ’s Nachts en ’s morgens zijn de temperaturen vaak nog onder nul. Ook onder deze omstandigheden heeft Harry Wolbers toch weer een zeldzaam natuurverschijnsel ontdekt. Het is IJshaar. Even een uitleg van de natuurmeester zelf: “In tegenstelling tot rijp, waarbij zich ijskristallen vormen of bij ijzel, die ontstaat bij onderkoelde regen, bestaat IJshaar uit witte dunne draadjes, die zich vormen op dood hout van voornamelijk beuken. Bij een temperatuur van net onder nul wordt het water van dood hout naar buiten geperst om zo IJshaar te vormen. Je moet er naar op zoek, maar als je een witte vlek in het bos ziet, bekijk het dan maar eens goed. Het is soms net een witte pruik. Het is zeer zeker de moeite waard, want het is een prachtige gewaarwording. Het wordt dan ook wel ‘De Baard van Koning Winter genoemd’.
De zoektocht van Harry Wolbers leverde nog meer moois op. Boven op een oud landhek vond hij nog een bevroren Klontjestrilzwam.
Ook allerlei mossen kun je er aantreffen zoals het mooie bekermos.
Wat ook direct opvalt is de gele Trilzwam op takjes van loofhout.
Voor Harry Wolbers is ieder jaargetijde weer een hoogtepunt met tal van mooie gewaarwordingen, maar ook hij kijkt uit naar de lente om te genieten van al het moois dat moeder natuur in het voorjaar voor ons in petto heeft.