Schoudertas
https://www.thebagstore.nl/tassen/schoudertassen
damesrugzak
https://www.thebagstore.nl/tassen/rugzakken/eigenschap-geslacht_tas-79-dames
burkely tas
https://www.thebagstore.nl/tassen/burkely
Het merendeel van de mensen die je op straat tegenkomt, draagt een tas. In hoeveel van deze tassen zou iets te lezen zitten. In de vorm van een papieren exemplaar zoals een boek, een krant of een tijdschrift?
Steeds minder mensen lezen. Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau lazen de mensen in 1975 nog gemiddeld (van papier) ruim zes uur per week, in 2011 was die leestijd geslonken tot 2,5 uur (onderzoek: De Haan en Sonck 2013).
Om bij ‘van papier lezen’ te blijven, lezen de meeste mensen een boek of krant. Het tijdschrift valt daar tussenin. Mensen lezen gemiddeld ruim een half uur per dag. Dat is sinds een aantal jaren in tijd wat geslonken, maar dan gaat het niet om minder lezen, maar minder mensen die lezen. In 2015 was lezen van papier nog altijd favoriet boven digitaal. Het E-book heeft het papieren boek nog lang niet vervangen. De kans dat dat gaat gebeuren lijkt ook nihil.
Hoger opgeleide 50+ vrouwen lezen het meest
Een groot aantal mensen draagt dagelijks iets te lezen met zich mee in de tas. Menig rugzak of schoudertas is gevuld met een boek of een krant, vooral als er regelmatig gebruik wordt gemaakt van het openbaar vervoer. Vooral vrouwen blijken regelmatig boeken te lezen en deze mee te nemen in bijvoorbeeld de dames rugzak. Vanaf de leeftijd van vijftig jaar wordt het meeste gelezen. Vooral hoger opgeleiden. De jeugd leest het minst.
Welke boeken worden het liefst gelezen?
Dan rijst de vraag wel soort boek mensen het liefste lezen. Het spannende boek staat op 1. Denk aan thrillers en science fiction. Literaire boeken en romans en poëzie staan op 2. Gevolgd door informatieve vrijetijdsboeken en boeken over mens en maatschappij. Romantische boeken en streekromans zijn nog net geen hekkensluiter, dat zijn strips en kinder- en jeugdboeken. Grote kans dus dat in die schoudertas, door een vrouw boven de vijftig jaar gedragen in de trein, zich een spannend boek bevindt.
Liefde voor lezen begint op jonge leeftijd
Een aantal minuten per dag lezen moet ook bijdragen aan de woordenschat van kinderen en hun algemene kennis. Dat begint al op jonge leeftijd. Het kind dat al vroeg wordt voorgelezen en zelf regelmatig lezen gaat, ligt een straatlengte voor in zijn of haar ontwikkeling in vergelijking met het kind dat niet die gelegenheid krijgt of gewoonweg geen zin heeft. Het is nog altijd aan ouders en onderwijzers om dat vuurtje aan te steken en brandende te houden. Voorlezen in de klas kan een eerste aanzet zijn.
Niet iedereen is echter gezegend met een liefde voor lezen. Soms helpt het om in plaats van dikke pillen gewoon een boek op te pakken met daarin korte verhalen. Voor kinderen heel geschikt, maar ook voor volwassenen. Denk maar eens aan de korte verhalen van A.L. Snijders. Heel populair en in een zucht te lezen, alhoewel je er nog heel lang over kunt nadenken. Dat laatste maakt lezen volgens velen nu juist zo leuk.
Stripboeken lezen is ook lezen
Wie een broertje dood heeft aan lezen zou eigenlijk goed moeten weten wat er allemaal te lezen valt. Er is zoveel meer dan alleen maar literaire romans die mensen vaak ‘te dik’ of dichtbundels die ze vaak ‘te moeilijk’ vinden. Zelfs stripboeken kunnen kinderen al een eind op weg helpen als het gaat om lezen. Een stripboek voor het kind meenemen op reis, is dan ook helemaal zo gek niet. Stop er twee in de Burkely tas en meestal zal een kind het heerlijk vinden om deze in de trein te lezen.