Indrukwekkende lezing voor BMS over Joods meisjes in kamp Auschwitz


Leny Velleman (1922-2012)  groeide op in Amsterdam tot een mooie, jonge vrouw die vol vertrouwen de toekomst tegemoet leek te gaan. Samen met haar verloofde René en met haar ouders en broer.

Maar vanaf 1942  kreeg haar leven een dramatische wending. De oorzaak daarvan was, dat Leny van joodse afkomst was. Zij moest onderduiken, maar wel op een ander adres dan haar ouders en broer. Zij zouden elkaar nooit weerzien. De Duitse bezetter pakte Leny op bij haar onderduikadres; ze was verraden door haar verloofde! Vanaf dat ogenblik begint voor Leny Velleman een vreselijke tocht die eindigt in het vernietigingskamp Auschwitz. Maar door een wrang toeval (het crematorium raakte overbelast) overleefde Leny de verschrikkingen en kon daarover later vertellen. Aan Ben Nijhuis, die haar ontmoette tijdens een bezoek aan het kamp

De lotgevallen van Leny Velleman werden vorige week donderdag op indringende wijze verteld door Ben Nijhuis, oud-docent geschiedenis. Hij was daarvoor uitgenodigd door de Ben Morshuis Stichting, die er volgens voorzitter Ben Morshuis een gewoonte van maakt om jaarlijks in het kader van de Dodenherdenking een gastspreker uit te nodigen die zijn of haar ervaringen en kennis komt vertellen. 

Er waren in Hotel Van der Maas ongeveer vijftig aanwezigen, waaronder ook enkele jongeren die ademloos naar de spreker luisterden. Nijhuis heeft het verhaal in ongeveer dertig gesprekken met Leny opgetekend en heeft daarover een boek geschreven “Breekbaar maar niet gebroken”. Hij illustreerde zijn verhaal met tal van foto’s en tekeningen.

< Vorig / Volgende bericht >

Gerelateerde berichten

Wie zijn deze mensen op de foto??????

Wie zijn deze mensen op de foto??????

Een aantal parochianen stuitten in de kapel van het klooster op een verrassende vondst. Onder het be...

Lees verder >
Niet helemaal ‘kaal’ met Pasen

Niet helemaal ‘kaal’ met Pasen

Voor het tweede achtereenvolgende jaar kunnen de veel bezochte en traditionele Paasgebruiken door de...

Lees verder >
Ben Morshuis stopt met het schrijven van het legendarische Heukske

Ben Morshuis stopt met het schrijven van het legendarische Heukske

Het moet in de jaren tachtig geweest zijn dat de weekbladen in de brievenbus gedeponeerd werden. Eé...

Lees verder >