Op 4 april 1945 werd Ootmarsum bevrijd en jaarlijks staan de groepen 8 van de basisscholen ’n Baoken en de Meander stil bij het moment dat de inwoners van Ootmarsum en de buurtschappen na de Tweede Wereldoorlog in vrijheid hun leven een vervolg konden geven.
De herdenkingsdienst met als thema ‘Sta een ogenblik stil’ vond plaats in de Protestantse Kerk waar de leerlingen, hun leerkrachten, maar ook burgemeester Joosten en Ben Morshuis getuige waren van hele indrukwekkende momenten.
Isa Pikkemaat en Tim Sanders zorgden voor een pakkende inleiding en praatten vervolgens alles kundig aan elkaar. Zo kregen Sepp Niehoff, Hannah Tijhuis, Elke Voorpostel, Eva Pikkemaat, Jurre Stevelink en Dirk Stevelink de gelegenheid om mooie declamaties voor te lezen. Deze werden afgewisseld met passende liederen, waaronder ‘Ik heb gebeden’ en ‘De Speeltuin’ van Marco Borsato.
Diepe indruk maakte Florentine Schulten met haar prachtige vertolking van het lied van Claudia de Brey ‘Mag ik dan bij jou’. Ze werd daarbij begeleid op de piano door Resy Weernink. Zang en pianospel waren prima op elkaar afgestemd. Een echt kippenvelmoment.
Max Holsbeek, Emma Velthuis en Beatrice Meloni droegen gedichten voor en ook burgemeester Joosten bracht een gedicht ten gehore dat geschreven was door iemand uit de buurt. Lieke Arends maakt ook al indruk met een muziekstuk op klarinet.
Meneer Tom stelde de leerlingen een gewetensvraag door een voorbeeld aan te halen van een verhaal, waarbij een auto in het water reed. Mensen bleven aan de kant staan, maar één jongen sprong zonder na te denken in het water. “Wat zou jij doen, aan de kant blijven of de held willen zijn?” Die vraag trok hij door naar de Tweede Wereldoorlog waar bewoners niets deden en dus ‘aan de kant bleven staan’. Helden waren er echter ook. Zo liet meneer Tom een foto zien van Hanny Schaft ‘Het meisje met het rode haar’ en noemde hij dichterbij huis de naam van Wortelboer, die in en buiten Ootmarsum veel verzetswerk op zich nam, waaronder het vinden van vluchtroutes voor piloten. Ook vertelde de leerkracht het boeiende verhaal over de Almelose knokploeg, die hun thuisbasis had bij café Vrielink, het latere café De Spar in Harbrinkhoek. Zij overvielen de bank in Almelo en dat is momenteel actueel als musical ‘Het verzet kraakt’ en van dit staaltje verzetswerk, want het is nog steeds de grootste bankroof in de geschiedenis van Nederland, wordt volgend jaar zelfs een film gemaakt.
De herdenkingsdienst werd afgesloten met het zingen van het Wilhelmus, waarna de leerlingen op het Bergplein de vlag half stok hesen en vervolgens een krans legden bij het Ootmarsumse oorlogsmonument. Daarna vertrokken de leerlingen van ’n Baoken naar het oorlogsmonument op de Valkenberg om daar een krans te leggen. De leerlingen van de Meander bezochten de vier oorlogsgraven op het kerkhof aan de Molenstraat en legden daar een krans. Daarmee sloten de leerlingen een indrukwekkende bijeenkomst af.